Kõige rohkem on varem töötanud töötute seas oskustöötajaid ja käsitöölisi (26%), lihttöölisi (19%), seadme- ja masinaoperaatoreid ja koostajad (17%) ning teenindus- ja müügitöötajaid (16%).

Töötukassal oli detsembris Ida-Virumaal vahendada 579 töökohta. Pakutavatest töökohtadest moodustasid suurima osa teenindus- ja müügitöötajatele (25%) pakutavad töökohad. Järgnesid seadme- ja masinaoperaatoritele ja koostajatele (24%) ning oskustöötajatele ja käsitöölistele pakutavad töökohad (19%) pakutavad töökohad.

Töötus Ida-Virumaal
Create pie charts

Võrreldes töötute arve ja töötukassa vahendatud vabu töökohti, siis tööpakkumisi on suhteliselt palju põllumajanduse, metsanduse, jahinduse ja kalanduse oskustöötajatele (3 registreeritud töötut vaba töökoha kohta). Samas on suhteliselt palju pakkumisi tippspetsialistidele ning teenindus- ja müügitöötajatele (7 registreeritud töötut vaba töökoha kohta). Konkurents on kõige tihedam lihttööliste hulgas (45 registreeritud töötut ühe vahendatava töökoha kohta). Järgnevad oskustöötajad ja käsitöölised ning ametnikud (vastavalt 14 ning 13 registreeritud töötut ühe vahendatava töökoha kohta).

Vabad töökohad Ida-Virumaal
Create pie charts

Üldiselt saab öelda, et töötukassa vahendatavate töökohtade valik on lai. Kui vaadata Ida-Virumaa tööpakkumisi detailsemalt, näeme, et suurima osakaaluga on ametialade lõikes naha masinõmblejate ja karusnaha masinõmblejate tööpakkumised (kõigist tööpakkumistest 16,9%). Kuna pakutavad töökohad on väga erinevad, on ülejäänud ametialade osakaalud kõigist pakutavatest töökohtadest on märksa väiksemad.

Näiteks juuksuritele pakutavate töökohtade osakaal oli detsembris kõigist Ida-Virumaa vabadest töökohtadest 4,8%, teiste ametialade nagu kokk, keevitaja või elektrik osakaal on juba oluliselt väiksem, jäädes vahemikku poolest protsendist kolme protsendini.

Detsembri lõpu seisuga oli registreeritud töötuse määr Ida-Virumaal 10,1% ning Eestis keskmiselt 4,7%.

Eurostati jaanuaris avaldatud statistika kohaselt on Eesti üldine töötuse määr, mille arvutamiseks kasutatakse rahvusvahelist metoodikat ja mis arvestab ka registreerimata töötutega, oluliselt madalam Euroopa Liidu keskmisest. Kui Eesti töötuse määr on viimaste andmete kohaselt tasemel 6,3%, siis Euroopa Liidus keskmiselt 9,1%. Vaid väga vähestes Euroopa Liidu riikides on töötus võrreldes Eestiga madalam.