Veriff on idufirma, mis pakub idetifitseerimisteenust Hansapostile, Inbankile ja nüüd ka Uberile. Firma tegevjuhi Kaarel Kotkase sõnul aitab ligipääs rahvastikuregistri dokumentidele kontrollida andmeid. „Tahtsin 14-aastaselt tellida Ebayst biolagunevat heinapallinööri ja ainus maksevariant oli PayPal, kuhu oli vaja dokument üles laadida. Seda ma siis tegin, kuid paar päeva hiljem tuli teade, et olen liiga noor. Niisiis muutsin Photoshopiga oma sünniaastat, laadisin sama pildi uuesti üles ja tuli positiivne vastus. Veriffi mõte on vältida nii rumalaid vigu.“

„Me kontrollime rahvastikuregistri ning eri andmebaaside toel juhiluba, isikut tõendava dokumendi kehtivust, seejärel karistusregistrit, sõidukit ja kindlustuse staatust,“ rääkis Kotkas.

Uber Baltimaade tegevjuht Enn Metsar ütles, et Uber on seadnud standardiks põhjaliku taustakontrolli, mis tõttu tuleb tulevastel juhtidel firmaga liitudes laadida üles suurel hulgal dokumente, alustades juhiloast ja lõpetades kriminaalregistri väljavõttega. „See võtab palju aega, aga Eestis on info andmebaasides olemas ja Veriffi eelis on see, et neil on vajaminev kogemus juba olemas.“

„Siiani on olnud probleem selles, et paljud kliendid on jätnud registreerimise pooleli, sest protsess on võtnud liiga kaua. Samuti kontrollime juhte ka töö käigus, mis varem nõudis uuesti dokumentide esitamist, kuid nüüd saab Veriff teha seda automaatselt. Ühest küljest teeme protsessi valutuks ja teisest küljest ei anna me nõudmistes järele,“ rääkis ta.

„Nüüd annab juht registreerides nõusoleku, millega kaasneb automaatne taustakontroll ehk siis sisestades isikukoodi, juhiloa ja autonumbri, teeb Veriff taustakontrolli, kus selgub, kas juht vastab tingimustele. Kontrollime, et juhil oleks kaheaastane sõdukogemus, ta poleks joobes juhtimise eest karistatud ja ta autol oleks kehtiv kindlustus. Tänapäeva tehnoloogia lubab turvalisust tagada äärmiselt efektiivselt,“ rääkis Metsar.

Maanteeamet: Veriffi pakutavad teenused on väga innovaatilised ning aitavad ühiskonnas arendada kaasaegseid suundi

Maanteeameti sõidukite registriosakonna juhataja Martti Kanguri sõnul on maanteeametil liiklusregistri vastutava töötlejana õigus otsustada, kas ja kellele registriandmeid väljastatakse. "Üldiselt on liiklusregistri andmed avalikud, kuid näiteks on piiratud juurdepääs liiklusregistrisse kantud isikuandmetele. Õigustatud huvi korral on maanteeametil siiski õigus ka neid andmeid väljastada."

"Maanteeamet on Veriffiga tõepoolest läbirääkimisi pidanud ja põhimõtteliselt oleme otsustanud, et juurdepääs liiklusregistri sõidukiomanike andmetele ka võimaldatakse. Seda siiski piiratud mahus, mis tähendab antud kontekstis seda, et Veriff saab maanteeametilt JAH/EI vastuse selle kohta, kas konkreetne isik on konkreetse sõidukiga liiklusregistri andmetel seotud või mitte. Seega järgitakse täiel määral seadusest tulenevaid isikuandmete töötlemise põhimõtteid, sh ka minimaalsuse põhimõtet."

"Arvestada tuleb ka seda, et isikuandmete töötlemine on alati lubatud isiku enda nõusolekul. Maanteeamet leiab, et Veriffi pakutavad teenused on väga innovaatilised ning aitavad ühiskonnas arendada kaasaegseid suundi, mis peaks tulema kasuks paljudele inimestele. Seega me ei näe põhjust, miks me ei peaks Veriffiga koostööd tegema," sõnas Kangur.