Ilves analüüsis oma 6. juulil ilmunud artiklis Läti digitaalset keskkonda ja nõustus Läti riigikontrolli kriitikaga edututele internetiprojektidele raha raiskamise aadressil. Kriitika oli suunatud ka erinevate ministeeriumide vastu, mis arendavad igaüks oma, teiste süsteemidega ühendamatuid IT-projekte, millele kulutatakse riigikassast miljoneid.

Ilves usub, et probleemi tuum on „riigi ühtne lähenemine – selle puudumine“. Ilves kirjutab, et iga Läti ministeerium viib ellu oma projekte, kasutades selleks Euroopa Liidu raha, kuid tulemused on mitte ainult omavahel ühendamatud, vaid ka dubleerivad teiste institutsioonide projekte.

Lätis, erinevalt Eestist, mille olukorraga on Ilves hästi kursis, puudub ka poliitiline tahe muuta süsteemi selgroog – elektrooniline ID-kaart ja elektrooniline allkiri – elanikele kohustuslikuks ja nende hulgas üldlevinuks. Praegu on nii ID-kaart kui e-allkiri Lätis levinud elanikkonna väikese osa hulgas.

Ilves kirjutab Ir’is, et ühtne identifitseerimine ja juriidiliselt siduv e-allkirjade laialdane kasutamine tekitaks läbipaistvust paljudes valdkondades.

Läti riik peaks Ilvese hinnangul andma kodanikele usaldusväärsed vahendid ja stimuleerima nende kasutamist. „Valitsus ise võiks olla liider ja digitaliseerida riigivalitsemise, kasutades ID-kaarti ja e-allkirju igapäevases töös,“ kirjutas Ilves oma artiklis.