Statistikaameti andmetel juhtus tänavu esimesel poolaastal töötajatega õnnetus 2100-l korral, Ifile laekus 27 teadet tööõnnetustest.

"Ifis registreeritud tööõnnetused on valdavalt juhtunud ehitussektoris, kus sageli kukutakse kõrgelt või jäädakse ehitustehnika alla. Samuti leiavad paljud õnnetused aset transpordi, sealhulgas raudteetranspordi valdkonnas, remonditöökodades ning ka töötlevas tööstuses, kus jäädakse erinevate seadmete vahele, vigastatakse end tööstuslike lõikevahenditega ning mitmel korral on jäädud ka riiulite alla," kommenteeris If Kindlustuse vastutuskindlustuse tootejuht Aune Pärn.

Üha rohkem on tema sõnul ka tervishoiu- ning sotsiaaltöötajatega juhtunud tööõnnetusi. Valdavalt on tegu olnud patsiente tõstes saadud seljavigastustega, aga on olnud ka narkomaanide rünnakuid ning sagenenud on kallaletungid sotsiaaltöötajatele.

Pärna sõnul kasvab tööõnnetuste arv reeglina suvel. „Suvel kasutatakse sageli noori hooajalisi töölisi ning praktikante, kes ei saa paraku vajalikku väljaõpet ja seetõttu sagenevad ka õnnetusjuhtumid. Samuti juhtub rohkem õnnetusi ka juba pikka aega ühes ametis olnud töötajatega, kelle töö on tänu suurele kogemusele muutunud juba rutiiniks ning ohutusele ei pöörata enam piisavalt tähelepanu,“ sõnas Pärn.

Pärn lisas veel, et suuremad väljamaksed on püsiva puude ning surmajuhtumite puhul, kus töötajast jäävad maha alaealised lapsed, kelle täisealiseks saamiseni tuleb maksta töötaja keskmist palka.

Suurim tööõnnetuse puhul väljamakstud summa oli Ifis 149 000 eurot, keskmine kahju jääb 3500 euro juurde.

Tööõnnetuse kahjud hüvitatakse töötajale või tema perekonnale kindlustuse poolt juhul, kui tööandjal on sõlmitud tööandja vastutuskindlustus.

Möödunud aastal laekus Ifile 67 teadet tööõnnetustest, tänavu on poole aastaga teada antud 27-st töötajaga juhtunud õnnetusest, neist üks lõppes töötaja surmaga.