Selleks aastaks on Lääne-Aafrika riigi Nigeeria ilmateenistuse juhi sõnul oodata üleujutusi 36 osariigist 32-s.

Põhjuseks on praegune sademeterohke periood, kus esinevad ebatavalised sajuhoogude mustrid, prognoosis ilmateenistus NiMet.

„Tõsiste üleujutuste korral peavad põllukultuurid taluma rohkem vett kui suudavad,“ ütles NiMeti juht Sani Mashi. „Kui riis saab sellega hakkama, siis kakaoubade kasvatus võib tõsiselt kannatada.“

Üleujutuste kaasnähtuseks on seenhaiguste vohamine, mis vähendab nii kakaoubade kogutoodangut kui ka nende kvaliteeti. Rahvusvahelise kakaoorganisatsiooni andmetel on Nigeeria maailmas suuruselt seitsmes kakaoubade kasvataja, kus 2015-16. hooaja toodanguks prognoositi 190 000 tonni.

Nigeeria plaanib suurendada investeeringuid põllumajandusse, et vähendada toiduimporti, milleks 2015. aastal kulus 3,2 miljardit dollarit. See aitaks säästa valuutat ajal mil Aafrika rahvarohkeima riigi (rahvaarv 180 miljonit inimest) majandus püüab veerandsajandi suurimast tagasilöögist taastuda.

USA põllumajandusministeeriumi andmetel importis mullu Nigeeria 2,1 miljon tonni riisi ja kasvatas ise 2,7 miljonit tonni riisi.

Aafrika rikkaima mehe Aliko Dangote omanduses olev Dangote Group plaanib kolme aasta jooksul investeerida riisi- ja suhkrurookasvatusse 3,8 miljardit dollarit.

Ajal, mil sajuaktiivsus läheneb tipule, kaebavad paljud kakaoubade kasvatajad, et neil ei jätku raha kahjuritõrje tegemiseks vajalike kemikaalide ostuks, millega saaks võidelda seenhaiguste vastu.

Seevastu Jigawa osariigi riisikasvatajad tervitavad liigset vett, kaevates kraave, et niisutada ka tomati-, pipra- ja maisikasvatust.