Keskkonnaministeeriumi, põllumajandusministeeriumi ja Keskkonnafondi koostöös antakse 1994. aastast välja talukeskkonna kaitse alaseid temaatilisi teatmikke, millest peaks tublisti abi olema eriti oma talu loovatele ja laiendavatele talunikele.

Samuti tasuks keskkonnateatmikke uurida kõigil maamaja- ja suvilaomanikel, arvab keskkonnaministeeriumi veeosakonna nõunik Tiiu Raia, kes on üks teatmiku koostajaid.

Seni on sarjas "Talukeskkonna kaitse" ilmunud "Veekaitsemeelespea", "Omapuhastid", "Sõnnik ja silomahl" ning "Väetamise ja reoveesette kasutamise piiramine". äsja ilmus sarja viies vihik, mis käsitleb maaparandust ja veekaitset.

Et Eesti asub sellises kliimavööndis, kus sademeid on aurumisest tunduvalt rohkem ning enamik põllumajandusmaast kannatab liigniiskuse all, on maaparandusega siin tegeldud juba paar sajandit. Eestis on kuivendatud 740 000 ha põllumajandusmaad, sellest drenaazhiga 645 000 ha. Rajatud on 45 300 km lahtisi ja 323 600 km toruveejuhtmeid.

"Praegusajal on varem rajatud maaparandussüsteemidele suurt kahju teinud paljude maade peremehetus. Kui juba rajatud maaparandussüsteemi ei hooldata, võib see kaotada oma väärtuse ning kuivendatud maa võib muutuda kasutuskõlbmatuks," toob Tiiu Raia esile veekaitse seisukohalt üle olulisema mure. Lisab ju maaparandussüsteemide lagunemine mitmeid keskkonnaprobleeme. Kuivendatud maa ei taasta kunagi iseenesest oma endist maastikuilmet, suured alad võsastuvad ning ujutatakse aeg-ajalt üle. üleujutuse laienemine väikejõgede vesikondades ja poldrialadel tingib pinnavette sattuva orgaanilise aine hulga suurenemise - rikutud saab vee kvaliteet, mis tihti annab oma kahjulikud mõjud ka kaevudele ja joogiveele.

Talukeskkonna teatmik annab nõu, millal on vaja maad parandada ja kuidas seda õigesti teha. Lisaks praktilistele näpunäidetele kraavide hooldamiseks, drenaazhi rajamiseks, kuivendusvee puhastamiseks, esitatakse maaparanduse seisukohalt olulisemate veekaitsenõuete seadusandlikud alused. Ka peaks iga maa-majapidamise omanik leidma vihikus sisalduvast keskkonnanõustajate nimistust endale lähima ja sobivaima.

VALLI VOOR