"On selge, et me ei tohiks rakendada topeltstandardeid," ütles ILO asepeasekretär Gilbert Houngbo. "Bangladeshis jah, aga me peame tagama, et ka teistes regiooni riikides ning piirkondades üle maailma kehtiksid samad standardid," ütles kunagi Togo peaministrina töötanud Houngbo ajakirjanikele.

Rõivatööstuse sundis tegusema Bangladeshi pealinna Dhaka lähedal asuva Rana Plaza tööstushoone kokkuvarisemine tänavu aprillis. Surma sai 1135 inimest ning õnnetus läks ajalukku maailma ühe suurema tööstuskatastroofina, kirjutas BNS.

Tuntud Lääne jaekaubandusfirmad lubasid seepeale parandada ohutusnõudeid.

Kavandatavate meetmete seas on senisest sagedamad tuleohutuskontrollid ja ehitusjärelevalve inspektsioonid ning ametiühingute õiguste laiendamine.

Kriitikud on väitnud, et kõikjal arengumaade vabrikutes valitsevad eluohtlikud tingimused ning vaja läks üle 1000 hukkunuga katastroofi, et rõivatööstus midagi ette võtaks.

"Kahjuks on see faktor, mis rahvusvahelise kogukonna ja riigid tegutsema paneb," ütles Huongbo Bangladeshi majanduse teemalist ILO raportit esitledes. "Minu lootus on, et vähemalt Bangladeshi puhul see ei kordu."

Bangladeshi rõivatööstuse käive ulatub 16 miljardi euroni, mis on Hiina järel maailma suurusel teine näitaja. Bangladeshi rõivatööstus ekspordib 80 protsenti oma toodangust Euroopasse ja Põhja-Ameerikasse, mis tagab riigis tegutsevatele Lääne rõivatootjatele suure mõjuvõimu.

Riigis valmistavad riideid ka paljud rahvusvaheliselt tuntud moeettevõtted. Bangladeshi rõivatööstus on tuntud eriti viletsate töötingimuste, kehva palga ja ohutusnõuete räigete rikkumiste poolest.

Riigi rõivatööstuses on hõivatud neli miljonit töötajat, kellele makstakse palka 38 USA dollarit (28 eurot) kuus.

Detsembris tõuseb see rõivavalmistajate äsjase kokkuleppe kohaselt 50 euroni.