Ilona Saari on Harju maakohtu eelmise nädala kohtumääruse kohaselt Preatoni protsessis endiselt süüdistatav, kohtumäärus edasikaebamisele ei kuulu, teatas Preatoni esindaja.

Kohus leidis, et et Saari suhtes kriminaalasja lõpetamine eirab teiste samas asjas süüdistatavate (Ernesto Preatoni, Aivar Pihlaku ja Angelika Annuse) võrdse kohtlemise põhimõtet. Samuti on kohtu hinnangul rikutud nende isikute puhul ausa kohtupidamise põhimõtet.

Tutvunud esitatud kaebustega, asus kohus seisukohale, et Saari teadis vajadusest ning kohustusest ilmuda Eestisse süüdistuse esitamiseks. Seda tõestab kriminaalasja menetlemise käik.

Kohus nendib, et kuni 19. märtsini 2007. aastal pole Saarile olnud võimalik süüdistust esitada ega teda kohtu alla anda. 15. märtsil 2007. aastal kehtima hakanud karistusseadustiku redaktsiooni alusel ei ole Saari kriminaalasja menetlus katkenud.

Ka ei ole kohtu arvates aktsepteeritav, et Saarile ei saadud süüdistust esitada seetõttu, et tema tervislik seisund väidetavalt seda ei võimalda.

Kohtu käsutuses on andmed, et kriminaalasja menetlemise ajal, kui sooviti esitada süüdistus Ilona Saarile, töötas viimane alates 2003. aastast ettevõttes Deloitte & Touche Central Europe vastutaval ametikohal finantsjuhina ning tema passis olevate templite alusel on isik reisinud eri sihtkohtadesse Euroopas.

Saari kinnitab 15. juulil 2004. aastal ülekuulamisel Zagrebi ringkonnakohtus, et ta on Horvaatia piiri ületanud 2003. aasta juunist-juulist kuni 2004. aasta juulini umbes kümme korda. Reisitud on nii töö kui ka puhkuse eesmärgil, reisimiseks on kasutatud nii autotransporti kui ka lennukeid.
Süüdistuse esitamiseks Tallina tulemata jätmine, kuid samal ajal korduvalt reisimine, mida tema tervislik seisund ei takistanud, andsid kohtule piisava aluse arvata, et Saari ei ilmunud süüdistuse esitamisele tahtlikult, mis jällegi annab aluse järeldada, et ta hoidus menetlusest tahtlikult kõrvale. Karistusseadus aga sätestab, et kui isik hoiab kõrvale kohtueelsest menetlusest, siis süüteo aegumine peatub.