Mittetulundusühingu Eesti Maaturism tegevdirektori Margus Timmo hinnangul peaks praegune ilm turismitalunikke küll rõõmustama.

Timmo hinnangul pole ilmtingimata oluline, et talu lähedal veekogu oleks, tähtis on, et oleks midagi, mis teeks talu omanäoliseks, see võib olla muu aktiivne tegevus - matkad, ratsutamine vmt või ettevõtmised, kus turist midagi uut teada saab. Passiivsest puhkusest on üle mindud aktiivsele puhkusele või oma uudishimu rahuldamisele, tõdes Timmo.

Turismitalusid on Eestis 600-700, MTÜ Eesti Maaturism alla kuulub neist kolmandik - 230. Suvaline talu ei saagi Eesti Maaturismi liikmeks, teatud nõuded peavad olema täidetud.

Eelmisel aastal olid 15 protsenti Eesti turismitaludes puhkajaist välismaalased. MTÜ töötab selle nimel, et protsent tõuseks 40ni - talusid tekib juurde, väljastpoolt tuleb kliente juurde tuua, et olemasolevad voodikohad tühjaks ei jääks, rääkis Timmo.

Saaremaa Loode talust Tagamõisa poolsaarelt kinnitati ETAle, et tänu soojale ilmale on rahvast rohkem liikumas küll - on ka ette teatamata tulijaid, palju on jalgrattureid. Puhkajate seas on nii eestlasi kui välismaalasi.

Loode talus on paari lähema nädala jooksul kohta saada raske, parem oleks aeg ette kinni panna.

Valgamaa Lutsu turismitalu perenaine Eike Tasa ütles ETAle, et väiksema seltskonnaga, paari inimese kaupa ja näiteks üheks ööks on nende juures peatumiseks lihtsam kohta saada. Sooja ilmaga on paljud turistid telgiga õues, külmema ilma ja sääskedega eelistatakse siiski toas ööbimist.

Eelmise suvega on Tasal raske turistide arvu võrrelda, sest siis oli talus kaks kuud keelelaager, mis ei sõltunud ilmast.