Ettepanekud peaksid muutma ettevõtjate riigiga suhtlemise senisest lihtsamaks ja vähem koormavaks. Erinevatelt organisatsioonidelt tulnud ettepanekud saadeti vastutavale ministeeriumile analüüsimiseks ja hindamiseks, kuidas neid ellu viia.

Majandus- ja taristuminister Kristen Michal, ettevõtlusminister Liisa Oviir, rahandusminister Sven Sester ja riigihaldusminister Arto Aas kinnitasid nüüd möödunud nädalal koos ettevõtjate esindajatega ettepanekud, mida on võimalik siis kas täielikult või osaliselt ellu viia.

Suur osa ettepanekuid puudutasid infokogumise viise ja aruandluse probleeme ning infosüsteemide täiustamist, aga palju oli ka maksundusega ja keskkonnanõuetega seonduvaid ideid. Neist enim kõlapinda on seni saanud maksuameti deklaratsioonide kaotamise plaan.

Lisaks tehti ka poliitikaettepanekuid, mis ei puudutanud küll otseselt bürokraatia vähendamist, kuid on Michali hinnagul väärtuslikuks sisendiks poliitikakujundajatele.

Ületas ootusi

Projekti oma südameasjaks nimetanud Michali sõnul ületas tulemus tema ootusi. „Nüüd tuleb vältida seda, et praegu võetakse ettevõtjatelt aruandluskohustus maha, ent kahe aasta pärast on ettevõtjal taas terve hulk lisakohustusi,“ märkis ta.

Prioriteetsemad ettepanekud on need Michali sõnul need, kus ajaline ja rahaline mõju ettevõtjatele on kõige suurem. „Mõni ettepanek võib olla lihtsamini teostatav, kuid tuleb arvestada ka reaalse ja selge mõjuga, et kui paljusid ettevõtteid see puudutab,“ selgitas Michal.

Kaubandus-tööstuskoja juhi Mait Paltsi sõnul ongi nende peamiseks sooviks ja mureks, et ettepanekut tõepoolest ka ellu viiakse. „Ma olen mõõdukalt optimistlik. Me monitoorime kindlasti protsessi, et see kõik ei jääks lihtsalt üheks ilusaks tabeliks,“ märkis Palts. Koda esitas nullbürokraatia projekti 62 ettepanekut, millest täielikult või osaliselt on plaanis ära teha 49.

Moodustatakse rakkerühm

Järgmiste sammudena peaks nüüd iga ministeerium koostama bürokraatia vähendamise kava ja IT-arenduste plaani.

Ettepanekute elluviimiseks ning uute ettepanekute kogumiseks ja analüüsimiseks teeb majandus- ja taristuminister valitsusele ettepanku rakkerühma moodustamiseks, mis peaks tegutsema hakkama lähema kuu aja jooksul.

Luuakse ka veebipõhine võimalus bürokraatia vähendamise ettepanekute pidevaks esitamiseks ning korraldatakse koostöös ettevõtjatega ettepanekute regulaarne kogumine.

Kõigi ettepanekutega saab tutvuda majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi koduleheküljel.