Inbanki poolt emiteeritud AT1 võlakirjade aastane intressimäär on 8,5% ning intressimaksed toimuvad kvartaalselt, teatas ettevõte börsile. Võlakirjad on välja antud tähtajatult, ent Inbankil on õigus võlakirjad viie aasta möödumisel investoritelt tagasi osta.

AT1 ehk Additional Tier 1 on Eesti panganduses uuenduslik hübriidinstrument, millel on nii allutatud laenu kui ka omakapitali tunnused, ent mis kuulub panga kapitaliarvestuses esimese taseme omavahendite koosseisu.

AT1 võlakirja riskitase ning seetõttu ka tootlus on investori jaoks kõrgem kui tavapärase allutatud võlakirja puhul. Riskantsemaks teeb võlakirja investori jaoks asjaolu, et näiteks on raha laenajal kapitali suhtarvude nõrgenemisel õigus intressimakse ajutiselt või alaliselt teostamata jätta.

Inbanki nõukogu esimehe Priit Põldoja sõnul kasutatakse kaasatud kapitali Inbanki kapitalistruktuuri tugevdamiseks ning kiire kasvu toetamiseks. „2018. aastal Inbanki laenuportfell enam kui kahekordistus, ületades 200 miljoni euro piiri. Emiteerisime 3,15 miljoni euro väärtuses AT1 võlakirju, et muuta oma kapitali struktuur mitmekesisemaks ja efektiivsemaks,“ sõnas Põldoja.

„Tegemist on keeruka ja Eestis esmakordselt emiteeritud instrumendiga, millega soovisime testida investorite huvi tähtajatu ja kõrgema riskiga võlakirja vastu. Võime rõõmuga tõdeda, et huvi võlakirja vastu oli oodatust suurem ja kaasasime algselt plaanitust enam raha,“ ütles Põldoja.

Mujal Euroopas on AT1 võlakirjade väljaandmine pankade seas üsnagi levinud, kuna see võimaldab täita regulaatori poolt seatud kapitalinõudeid, kahjustamata seejuures aktsionäride poolt teenitavat omakapitalitootlust. Esimest korda emiteeriti Euroopas AT1 võlakirja laadset instrumenti 2009. aastal.