LHV omab UAB Mokilizingas aktsiatest 50%+1, kuid tehingu on heaks kiitnud ka ülejäänud aktsiaid omav UAB Inovatyvūs prekybos sprendimai.

LHV-le kuuluvate aktsiate väärtuseks on 7,5 miljonit eurot.

Aktsiate ostu-müügi leping allkirjastati täna ja tehing viiakse lõpule enne 31. maid 2018. LHV Pank jätkab 12 kuu jooksul UAB-le Mokilizingas krediidiliini pakkumist ning tagab UAB Mokilizingas krediitkaartide toimimise olemasolevatel alustel kuni 2019. aasta lõpuni. Muus osas vastavad lepingust tulenevad kohustused taoliste tehingute tavapärastele tingimustele.

Osaluse müügiga teenib LHV Group 3 miljonit eurot erakorralist kasumit, mistõttu kavatseb LHV üle vaadata 2018. aasta finantsplaani ning avaldada uuendatud finantsplaani 17. mail.

Mokilizingas on Leedu turul juhtiv tarbijafinantseerimise toodete pakkuja, omades järelmaksuvaldkonnas ligi 40% suuruse turuosaga teist positsiooni. Ettevõttel on Leedus üle 2000 partneri, ligi 250 tuhat klienti ja üle 100 tuhande aktiivse lepingu. Lisaks Leedule teenindab Mokilizingas strateegilisi partnerettevõtteid ka Lätis.

"Mokilizingas on hästi toimiv ja kasumlik ettevõte, kuid käesoleva pakkumise aktsepteerimisel lähtusime LHV strateegilise nägemuse muutusest," ütles LHV Groupi juhataja Madis Toomsalu. "Eesti koduturu kõrval on meie peamine fookus suunatud finantstehnoloogia ettevõtete teenindamisele Londonis. Inbanki näol on tegemist väikefinantseerimist pakkuva pangaga, kes oma fokuseeritud tooteportfelli ja laienemise strateegiaga on suuteline Mokilizingases senisest enam väärtust looma.“

Mokilizingase klientide ja koostööpartnerite jaoks ei too tehing esialgu kaasa ühtegi sisulist muudatust. Sujuva omanikuvahetuse kindlustamiseks pakub järgmise 12 kuu jooksul Mokilizingasele krediidiliini LHV ning tagab ettevõtte krediitkaartide toimimise olemasolevatel alustel kuni 2019. aasta lõpuni.

Inbanki nõukogu esimehe Priit Põldoja sõnul on ettevõtte ostmine järgmine samm panga rahvusvahelise kasvu strateegia elluviimisel.

“Tehing annab meile hästi toimiva ja kasumliku järelmaksuäri Leedus, aga ka võimekuse teenindada partnerkaupmehi, kelle tegevus haarab kõiki Balti riike. Mokilizingas on hästi juhitud ja märkimisväärse kasvupotentsiaaliga ettevõte, mis sobib hästi Inbanki ärimudeliga,” ütles Põldoja.