See mees on India „Richard Bransoniks" kutsutav Vijay Mallya, kes on alates märtsikuust end Suurbritannias varjanud. India valitsus on kehtetuks tunnistanud tema passi ning nõuab, et Suurbritannia ta välja annaks. Teda tahetakse süüdistada rahapesus.

BBC andmetel teenis Mallya suure varanduse investeerides erinevatesse sektoritesse, alates lennundusest kuni alkoholi ja spordini. Ta on tuntud ka kui laia elu elaja ning ekstravagantsete pidude pidaja, kirjutab Associated Press.

Fassaad on särav, aga tema rahamured tulid avalikuks 2012. aastal, kui tema lennufirma Kingfisher ei olnud mitu kuud töötajaile palka maksnud. Valitsus võttis ettevõttelt lennuloa 2013. aastal. Ka mehe teised ärid läksid lörri ning ühel hetkel vaatas vastu 90 miljardi ruupia suurune võlg. See on 1,3 miljardit dollarit. Ta on summa võlgu mitmele riigi omanduses olevale pangale.

Võta tõttu müüs mees enamusosaluse talle kuulunud alkoholitootjas United Spirits. Selle ostis 2012. aastal konkurent Diageo. Tehingu tulemusel jäi mees edasi ettevõtet juhtima. 2016. aasta alguses heitis Diageo ta aga kõrvale, kuna siseaudit näitas, et firma rahaasjadega ei ole sugugi kõik korras. Oli tehtud mitmeid veidraid ülekandeid firmadele, mida omas Mallya ise. Lisaks hakkas valitsuse poolt kokku pandud valgekraede kuritegusid uuriv meeskond lähemalt vaatama neile laekunud infot, et Mallya oli Kingfisheri elus hoidmiseks antud laene kasutanud enda isiklikuks tarbeks.

Diageo plaanis Mallyale maksta kõigele vaatamata lahkumishüvitist 75 miljonit dollarit, aga ametnikud panid märtsikuus sellele käe ette. Raha peaks laekuma otse neile, et mehe võlg tasapisi kätte saada.

Pärast Suurbritanniasse pagemist pakkus mees pankadele, et maksab 600 miljonit dollarit tagasi septembriks. BBC andmetel saatsid pangad ta pikalt, sest nad ei näe, et mees seda mingi valemiga teha suudaks.

Pangad ja India valitsus soovivad, et Mallya ei varjaks enam end ning tuleks seisaks oma võlaga silmitsi.

„Ma sooviksin kindlasti Indiasse tagasi minna," ütles suurvõlglane Financial Timesile. „Praegu lendab minu suunas igasugu asju väga kiirelt ja vihaselt. Mu passi kehtivus tühistati. Ma ei tea, mida valitsus järgmisena teeb."

Mallya ei tundu aga eriti muretsevat, et ta võidakse India võimude kätte anda. Indian Express annab teada, et teda nähti hiljuti Londonis pidutsemas ja kaasa elamas oma lemmik-kriketimeeskonnale. Ta oli seal koos poja ja mõne sõbraga.

Loe lugu maailma vaesemast inimesest siit.