EASi välisinvesteeringute keskuse direktor Indrek Pällo ütleb, et EASIile on juba laekunud päringuid Suurbritannia ettevõtetelt, kes referendumi tulemusena otsivad potentsiaalseid uusi tegevuskohti Euroopa Liidus.

„Eesti kui investeeringute sihttururiigi turundamisega tegeleb EAS pidevalt. Meie turundustegevus ei seisne suuretes avaliku meedia masskampaaniates, mis on väga kulukad, vaid pigem sihitud tegevustes konkreetsetele ettevõtete gruppidele. Brexitiga seonduvalt oleme hetkel kaalumas võimalusi, kuidas viia sõnum Eesti võimaluste kohta Suurbritannia start-up ettevõteteni ja samuti rääkida e-residentsuse võimaluste kohta," alustas Pällo.

Pällo usub, et kindlasti on Eestil pakkuda sobiva profiiliga ja tööjõuvajadusega Suurbritannia tööstusettevõtetele head asupaika, head ärikeskkonda ja kvalifitseeritud tööjõudu.

Aga millega me neid ikka meelitada saame?

Pällo sõnul on Eesti pakkumine soodne keskkond äri tegemiseks, kvalifitseeritud tööjõud (kuigi teatud valdkondades on probleeme selle kättesaadavusega), efektiivne e-infrastruktuur, mis võimaldab ettevõtetel hoida kulusid madalamal, kuid samuti inglise keele laialdane oskus.

„Eesti majandus on sektorite mõistes ühtlaselt jagunenud - ei ole ühtegi teistest mahtude poolest mitmekordselt suuremat osakaalu omavat sektorit. Kindalasti vajab Eesti lisaks IT-ettevõtetele ka uusi tööstusinvesteeringuid, sest need loovad baasi ka teenindussektori arenemiseks," ütles Pällo.