Inglise Kiriku juured ulatuvad tagasi Rooma impeeriumi aegadeni ja isegi kaugemele. Suurbritannia kuninganna alluvuses tegutsevas kirikus käib iganädalaselt teenistusel umbes miljon inimest, kirjutas MarketWatch.

Väärika ajalooga Inglise Kirik haldab oma varasid ise ning praegu on fondi maht umbes 7 miljardit naela ehk ligi 8,2 miljardit eurot.

Teenitud rahaga kaetakse kiriku jooksvaid tegevuskulusid - alates vaimulike ülalpidamisest kuni misjonitööni välja.

Eelmisel aastal teenis Inglise Kiriku investeerimisfond 8,2 protsendilise kasumi. Viimase kolme kümnendi keskmine aastane tootlus on 9,7 protsenti. See on märksa suurem kui paljude maailma oluliste börsiindeksite ja investeerimisfondide kasv sama perioodi jooksul. Võrdlusena näiteks S&P 500 indeks kukkus mullu 0,7 protsenti.

Kirikule kuuluvat fondi hallatakse põhimõtte järgi, et tootlus ületaks pärast inflatsiooni mõju mahaarvamist veel vähemalt 5 protsendi piiri.

Fondijuht Andreas Whittam Smithi sõnul on nende hallata ka mõned hooned, mis on kirikule kuulunud juba sajandeid. Lisaks kinnisvarale on Inglise Kirikul ka mahukas aktsiaportfell, kuid Whittam Smithi sõnul nad praegu pigem vähendavad oma positsioone avalikult kaubeldavates firmades, kuna üleilmne majanduskasv on kriitilise piirini aeglustumas.