Kinnisvara24 tegevjuht Kalev Roosiväli sõnas, et kõige energiatõhusamad müügil olevad korterid asuvad valdavalt uusarendustes. „Vanade hoonete renoveerimisel pole majaelanikel olnud soovi või jaksu energiatõhususse piisavalt investeerida. Portaalikülaliste huvi on aga väiksemate püsikuludega elamispindade vastu väga suur – statistika näitab, et nii A- kui B-energiaklassi korteripakkumisi külastatakse rohkem. Inimesed maksavad säästliku korteri eest pigem rohkem, kui soetavad odavama, kuid kõrgemate kõrvalkuludega elamispinna,“ selgitas Roosiväli.

13 000 Kinnisvara24 müügil olevast korterist vaid 2% ehk 266 korterit on A-klassi energiamärgisega ja 3151 B-energiamärgisega.

Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman kinnitas, et energiatõhusate elamispindade eest ollakse valmis rohkem maksma. „Kõige lihtsama paralleeli võib tuua autoturult. Suure januga sõidukite hind langeb märksa kiiremini. Väikese kütusekuluga autode eest ollakse aga ühekordselt valmis oluliselt rohkem maksma,“ selgitas ta. Soomani sõnul mõjutab kõrvakulude suurus sarnaste korterite hinda kuni 10 protsendi võrra. „Inimesed on targemaks muutunud ja enam ei vaadata ainult laenumakse suurust, vaid sellele lisatakse ka kommunaalkulude arveid. Tihtipeale on säästliku uhiuue ja energiakuluka vana korteri kõikide kulude summa piisavalt sarnane, et inimesed soetavadki endale pigem uue korteri,“ lisas ta.

Erinevad energiaklassid energiamärgisel näitavad hoone energiatõhusust. A-klassi hoone on väga väikese energiakasutusega – sellel peab olema tõhus soojustus, kvaliteetsed aknad, soojustagastusega ventilatsioon ning ökonoomne soojusallikas, näiteks maasoojuspump. Samuti peavad hoonel olema elektrit tootvad taastuvenergiaseadmed, nagu näiteks tuulegeneraator või elektrit tootvad päikesepaneelid, mille abil toodetud elektrit saab võrku tagasi müüa. B-klassi on võimalik saavutada juhul, kui hoonel on väga hea soojustus ja aknad, soojustagastusega ventilatsioon ja ökonoomne soojusallikas.

Kinnisvara24 on Eesti suuruselt teine kinnisvaraportaal, mille asutasid Ekspress Grupp ja Eesti juhtivad kinnisvarabürood 2018. aastal. Portaali haldab Kinnisvarakeskkond OÜ, mis kuulub 49% Ekspress Grupile ja 51% viiele kinnisvarabüroole.