Feeney on mees, kes oli inspiratsiooniks Bill Gatesile ja Warren Buffettile. Ta lõi aastakümneid tagasi fondi, mille slogan oli „Giving While Living", mis tähendab, et ta annab elu lõpuks ära kogu oma vara. Gatesi ja Buffetti algatuse nimi on „The Giving Pledge" ning täna on sellega liitunud 120 miljardäri ning nad on lubanud ära anda kokku 125 miljardit dollarit. See on fenomenaalne summa, mis kindlasti maailma oluliselt paremaks muudab.

Feeney oli Duty Free Stores'i kaasasutaja ning tema varandus kasvas ühel hetkel 7,5 miljardi dollari peale. Siis tegi ta toona hullumeelse otsuse veeta ülejäänud elu seda laiali jagades. Ta soovis surra vaesena. Sel nädalal andiski endine miljardär ära järjekordse suure rahasumma. Ülejäänud piskuga püüab ta oma elupäevad lõpuni veeretada.

„Ma tahan, et viimane tšekk, mille ma välja kirjutan oleks katteta," on tema kuulsad sõnad.

Chuck usub, et kuna ta on oma varanduse teeninud selle generatsiooni ajal, siis peab ta oma kohuseks seda kulutada selle generatsiooni hüvanguks. Seetõttu jagab ta raha ära oma elu ajal, mitte ei päranda seda mingisse fondi, mis seda vaikselt laiali puistama asub.

Feeney hakkas heategevusega tegelema 80ndatel. Ta hoidis seda tükk aega kiivalt saladuses. Oma fondi Atlantic Philanthrophies asutas ta Bermudale, et vältida USA seadusi, mis kohustab annetusi tegema avalikult. Alles mõned aastad tagasi tuli ta sellega avalikkuse ette, sest mõistis, et see võib inspireerida ka teisi miljardäre.

Tema suurimad annetused on olnud:

1) 350 miljonit oma alma materile ehk Cornell Universityle, et ehitada kõrg-tehnoloogiline ülikoolihoone;

2) 270 miljonit UC San Franciscole, et ehitada uus meditsiini-linnak;

3) 350 miljonit Vietnamisse tervise- ja haridusprobleemide lahendamiseks;

4) Cornelli ülikoolile veel lisaks aegade jooksul 700 miljonit dollarit;

5) 600 miljonit vaesuses elavate laste abistamiseks Iirimaal.

2012. aasta oktoobrikuuks oli Atlantic Philanthropies laiali jaganud juba 6,2 miljardit dollarit. Tehti plaan, et ülejäänud 1,3 miljardit antakse ära aastaks 2016. Sellele eesmärgile jõuti lähedale aga juba varsti. Kahe nädala eest oli fondil alles 47,2 miljonit dollarit.

18. septembril teatas fond, et nende viimane annetus, 46 miljonit dollarit, läheb Põhja-Iirimaa protestantlike ja kristlike laste õpetamiseks. Grandi kaudu saavad aga raha ka dementsuse all kannatavad inimesed ja nende hooldajad. Lisaks on seal raha ka selleks, et parandada teenuste kvaliteeti hädas olevatele lapsevanematele. Kirsi lisas tordile Põhja-Iirimaa valitsus, kes lubas omalt poolt juurde panna veel 60 miljonit dollarit.

Lihtne arvutus näitab, et Feeneyle jäi pärast seda annetust endale alles 1,2 miljonit dollarit. Seda raha kasutab ta selleks, et oma elupäevad lõpuni elada. Isekas, eks? Nali.

Feeney ei ole kunagi elanud pillavat elu. Ta elab üürikorteris. Tal ei ole autot. Ta lendab turismiklassis. Tal on käel 15-dollariline kell. Ise ütleb ta, et tema Casio näitab sama aega, mida teise mehe Rolex.

Seega on 1,2 miljonit paras summa, millega edasi elada.

Feeney ütles kunagi: „Mul oli üks mõte, mis mul kunagi meelest ei läinud - oma rikkust tuleb kasutada teiste aitamiseks"

Tema raha on aidanud erinevaid projekte Põhja-Iirimaal, Iirimaal, USAs, Austraalias, Bermudal, Lõuna-Aafrikas, Vietnamis ja mujal. Atlantic Philanthropies paneb pillid kotti aastal 2020, kui viimased lubatud summad on välja makstud.

Ei tea, kas ka mõni Eesti rikastest sarnast plaani peab?