Ajakirja Fortune poolt USA 50 mõjukama ärinaise hulka paigutatud Dyson ei välista, et tulevikus võib tema osalus 1997. aastal kahe Tallinna Tehnikaülikooli üliõpilase loodud firmas suureneda. "Mulle meeldis see idee ja inimesed," tunnistas New Yorgis elav Dyson intervjuus EE-le.

"Ta on üle maailma tuntud netiguru," iseloomustab Dysoniga ülemöödunud nädalal Amsterdamis lepingu allkirjastanud investeerimispanga Lõhmus, Haavel & Viisemanni (LHV) juhatuse liige Taavi Lepmets. "Ta on investor, keda kõik tahaksid oma partnerina näha."

Kohtumine võrgus

Nagu netiärile paslik, leidsid hilisemad äripartnerid teineteist hoopis elektronposti teel. "Tutvusin Jüri Kaljundiga (CV-Online'i üks asutaja - toim.) võrgus paar aastat tagasi," jutustab ärinaine. "Näost-näkku kohtusime möödunud sügisel Budapestis. Siis ma kuulsingi, et ta otsib võimalust Ida-Euroopasse laieneda."

Eestlased loodavad, et kogenud ja heade kontaktidega Ameerika partner annab eelise Ida-Euroopa turu vallutamisel. "Kui Dyson mingisse firmasse investeerib, on see alati hea märk," nendib LHV juhatuse liige Rain Tamm. "Tema nimi aitab kaasa, et leida edasisi investeerijaid." CV-Online'i heaks töötab lisaks 16 inimesele Eestis juba ka kaks esindajat Lätis ja üks Tšehhis.

Dysonit esindab poolakas

"Kavatsen CV-Online'i arendamisest aktiivselt osa võtta, kuid ma ei hakka kuuluma juhatusse, sest minu graafik on liiga prognoosimatu," lubab Dyson. Teda hakkab CV-Online'i nõukogus esindama Poola arvutifirma Computerland juht Bogdan Wyzniewski. Eesti partnerid loodavad Dysoniga siiski vähemalt kord kuus kusagil maailmas kohtuda.

"Firma asutajad oskavad äri teha, teavad, kuidas kasumit teenida, ja suudavad minu arvates edukalt firmat uutele turgudele laiendada. Pealegi on Internet suurepärane kanal, kus inimesed ja vabad töökohad võivad teineteist leida," usub Dyson, kes omandas sujuva vene keele juba keskkoolipäevil.

"Samas ma arvan, et CV-Online peab hakkama tegelema enama kui lihtsalt inimeste kokku viimisega. Ta peab aitama inimestel paremateks töötajateks muutuda - testid, koolitus, karjäärinõustamine - ja tööandjatel saada paremateks bossideks - kuidas kohelda ja juhtida töötajaid, kuidas korraldada koolitust," kirjeldab Dyson firma arengusuundi.

Äri nutikate inimestega

Väike, kuid kiirelt kasvav CV-Online vastab Dysoni tüüpilise investeeringu kriteeriumidele. Mullu kasvas firma käive 15 korda (!) ja 2000. aasta käibe prognoos on 8 miljonit krooni. Enda sõnul investeerib Dyson pigem inimestesse kui firmadesse. "Minu strateegia on investeerida raha koos inimestega, kes minu arvates SAAVAD või PEAKSID SAAMA tulevikus edukaks ja kellega koostööd ma naudin, isegi kui nad ei löö läbi. Iga firma satub mõnikord raskustesse ja sa pead endalt küsima - kui need mehed hätta satuvad, kas ma tahan olla nendega ühes paadis ja neid aidata? Või kahetsen ma, et üldse selle investeeringu tegin?" selgitab ärinaine.

"On mõned rahapaigutused, mida ma kahetsen. Aga on teisi, mis polnud edukad, kuid mida ma ei kahetse, sest mulle meeldivad sellega seotud inimesed ja see, mida me tegime, oli vaeva väärt, ehkki polnud kokkuvõttes äriliselt edukas." Dysoni sõnul eelistab ta tõelist väärtust, mitte asutada firmasid eesmärgiga need kiiresti edasi müüa.


Riskikapitalist ja ajakirjanik

Esther Dyson sündis inglise füüsikateadlase ja šveitsi matemaatiku tütrena.

Tal on viis õde ja üks vend.

Ajakirjanduses sageli riskikapitalistiks nimetatud Dyson on 1983. aastal asutatud firma EDventure Holdings president ja põhiomanik. Kokku on ta investeerinud paarikümnesse infotehnoloogia ja internetifirmasse (arv muutub pidevalt) peamiselt Venemaal, Poolas ja Ungaris.

*** EDventures kirjastab mõjukat arvuti- ja infotehnoloogiaajakirja Release 1.0. Dysoni kirjutatud kolumnid ilmuvad regulaarselt New York Timesis. 1997 avaldas ta raamatu Interneti mõjust tavainimeste elule.

Mihkel KÄRMAS