Nii Piletilevi kui ka Forum Cinemas AS-i kinoketi kliendid peavad internetist pileteid ostes arvestama lisanduva nn teenustasuga. Sekkunud on tarbijakaitseamet, kelle ülesandeks on tuvastada võimalik õigusrikkumine.

“Mugavus maksab,” ütles Piletilevi juht Jaanus Beilmann teenustasu kommenteerides. “Teeme interneti kaudu suhtlemise võimaldamiseks kulutusi ja see maksab.” Samal ajal ei lisandu teenustasu otse kassast piletit ostes. Interneti kaudu piletiostu sooritanu peab pärast koodi väljaprintimist ikkagi piletisabas seisma.

Siiski on Piletilevi internetipoest võimalik osta teenustasuta pileteid neile üritustele, mille korraldaja ise oma kassas internetitellimusi väljastab: näiteks Nukuteater ja Tallinna Linnateater. Samuti on võimalik Piletilevist osta ka ise kodus välja trükitav SebraPilet, millele eraldi teenustasu ei lisandu.

Piletilevi konkurent Piletimaailm ei ole eraldi teenustasu kehtestanud. “Teenustasu maksab klient oma mugavuse nimel,” ütles Piletimaailma juhataja Heiti Valgvee. Tema sõnul pole teenustasu nõudmine põhjendatud, sest klient peab pärast piletiostu sooritamist internetist ikkagi Piletimaailma kassast läbi tulema.

Teenustasu tõusis

Forum Cinemas AS-i ketti kuuluvates kinodes Coca-Cola Plaza, Kosmos, Ekraan ning Astri kehtis varem internetist piletit ostes teenustasu viis krooni, mis nüüdseks on tõusnud seitsme kroonini pileti kohta. Samal ajal on võimalik endale juba kodus valida istekohad ning veenduda, et  pileteid tõepoolest jätkub.

Edelaraudtee ei ole rongipiletitele teenustasu kehtestanud. “Ei näe põhjust, miks internetis peaks hind teistsugune olema kui rongist ostes,“ nendib Edelaraudtee reisiteeninduse juht Niina Rak.

Samuti ei lisandu eraldi teenustasu piletite ostmisel Bussireiside koduleheküljelt, kus kliendil on võimalik endale valida ka vastav soodustus.

Estonian Air kaotas teenustasu

•• Kuulutades möödunud aastal ebaseaduslikuks Estonian Airi kehtestatud piletite väljastamise teenustasu, lõi tarbijakaitse-

amet oma ettekirjutusega selle juhtumi näol pretsedendi. Praeguseks on Estonian Air ettekirjutuse täitnud ning ebaseaduslikud teenustasud kaotanud.

•• Nii Piletilevi kui ka Forum Cinemas AS-i kinoketi juhtumid on tarbijakaitseametis menetlemisel. Kuna menetlus alles käib, ei saa amet paraku täiendavaid kommentaare anda.

•• Tarbijakaitseseaduse kohaselt peab tarbijale olema avaldatud lõpphind, kuid seadus ei täpsusta  üksikasju. Tarbija ja müüja seadusest tulenevalt peavad kulutused kajastuma teenuse ehk pakutava pileti hinnas.