Palun hinnake, kuivõrd on ehitusmaterjalide hind kallinenud viimase aasta-paari jooksul?

Ehitusmaterjalide hinnad on pigem hakanud tõusma käesoleval ehk 2011. aastal, kuid ehitusmaterjalid on ainult üks komponent ehitushinna kujunemisel.

Käesoleval aastal on ehitushinnad tõusnud keskmiselt umbes 25-30%, millest ehitusmaterjalide hinnakasv moodustab vast kolmandiku. Suur osa ehitusmaterjale võrreldes 2010. aastaga on kallinenud 5-10%.

Millised materjalid on kallinenud kõige enam ning mis põhjusel? Osalt on räägitud, et ettevõtted on masujärgselt kandnud kahjumeid ning võimaluse avanedes teenitakse nüüd kasum turult tagasi?

Materjalidest eraldi keeruline mingit kaubagruppi välja tuua, kuid näiteks erinevate soojustusmaterjalide ja ehituskivide osas on kallinemine veidi suurem. Ja põhjus ennekõike see, et suure energiakuluga loodavad ehituskaubad ei saa tingimustes, kus energiahinnad kasvavad muud teha, kui samuti tõusta.

Ma ei ole sellel arvamusel, et ehitusmaterjalide tootjad ja müüjad hetkel suurt kasumit teenivad, sest kokkuvõttes määrab hinna ikkagi nõudluse pakkumise vahekord ning pigem on ehituses kasumid veel minimaalsed. Ehitusmahud on küll veidi kasvanud võrreldes varasemate aastatega, kuid üleüldine teadmatud majanduses ei anna alust loota lähiaastatel olulist kasvu, sest investeeringuid ehitussektorisse sõltuvad finantseerimisest ja kindlusest tuleviku suhtes.

Kuidas on olukord ehitajatega? Kuidas on nende töö hind muutunud ja kuidas olla kindel, et nad objekti lõpuni ehitavad ning Soome ehitama ei putka? Maksta pigem rohkem?

Asjalikke ehitusfirmasid on vähemaks jäänud, kuid need firmad, kes on suutnud jääda viimase viie aasta jooksul ellu, on usaldusväärsemaks muutunud. Kindlasti ei maksa ühtegi firmat pimesi usaldada, kuid usun, et enamik neist ehitusfirmadest, kes täna ehituslepingu sõlmivad, suudavad selle ka lõpuni ehitada.

Mina ei soovita valida üldjuhul odavaimat pakkujat, sest odavus saavutatakse üldjuhul millegi arvelt. Kindlasti tuleks küsida hinnapakkumisi vähemalt 4-5 firmalt ja nende pakkumiste keskmise järgi hinnata turuhinnataset ning alles siis valiku otsus vastu võtta.

Kas seega ikkagi soovitate praegu maja ehitust ette võtta? Arvestades nii ehitushindasid kui ka näiteks pankade soovi ja tingimusi ehitust finantseerida?

Minu seisukoht on see, et ehitada tasub ka praegu. Viimase kinnisvarabuumi aastatel oli laenuraha pea kõigile soovijatele kättesaadav ja nõudlus ehitusteenuse järgi suur. Tulemuseks tekkis palju ehitusfirmasid, kes „suutsid“ ehitada või arendada mõned majad ja objektid enne kui turult kvaliteediprobleemide ja juhtimisvigade tõttu kadusid.

Täna on pigem olukord, kus turule järelejäänud ehitusfirmad tahavad ja suudavad kvaliteetselt ehitada. Täna on ehitusfirmad efektiivsemad, kvaliteetsemad ja peavad ka oma lubadustest kinni. See on täna ehitamisel suur pluss.

Kuigi laenuraha saamine pankadelt on täna keerulisem kui varem, tasub jätkuvalt investeerida energiasäästu. Pidevalt kokku puutudes praegusel ajal omale maja ehitavate inimestega on näha, et energiasäästule pööratakse suurt tähelepanu ja paljuski vaadatakse täna seda, milliseks kujunevad majapidamise halduskulud tulevikus. Veel 2-3 aastat tagasi ei tundunud halduskulud paljudele olulised, kuid nüüd on see muutunud.

Lõpetuseks, palun hinnake, millises vahemikus läheb majaehitus tänapäeval keskmiselt maksma ja palju maksis ehitus näiteks kümme aastat tagasi?

Täna on oma korralikuma maja ehitamisel hinnatase umbes 1000-1200 eurot/m2 kohta ehk siis näiteks 100 m2 maja puhul 100 000 – 120 000 eurot.
Aastat kümme tagasi oli keskmine eramaja hinnatase umbes 9000 – 1000 kr/ m2 ehk 100 m2 maja puhul umbes 57 500 – 64 000 eurot.