• Kas teile tööle tulev müüja saaks normtundidega 850 eurot kuus netopalka?

Prisma müüjate kuupalgad täistööajaarvestusega on vahemikus 473,20 eurot kuni 647,27 eurot. Palga saab iga müüja tõsta individuaalselt, tehes oskustaseme testi, kus muuhulgas tuleb näiteks osata leida poest üles kliendi soovitud tooted, leida laktoositalumatute tooted vmt.

• Miks on Prismas parem töötada kui Rimis, Selveris või Maximas? Miks ma peaksin töötajana eelistama Prismat teistele jaekettidele?

Sest meie palgatasemed on ühed kõrgeimad ja palgasüsteem väga selge. Meie oma töötajad toovad veel esile väga head meeskonda ja inimlikke ülemusi.

• Miks vajate 90 uut töötajat? Kas teil on plaanis osa seniseid töötajaid lahti lasta?

Ei plaani kedagi lahti lasta. Lihtsalt Eestis on tekkinud taas tööjõupuudus ja asjalikke töökäsi tundub olevat vähem kui vabasid töökohti.

• Kui lihtne on praeguses turusituatsioonis uusi töötajaid leida? Mida teie otsingud näitavad? Millise ameti peale on kõige keerulisem töötajaid leida?

Tartus ja Narvas on lihtsam. Tallinnas aga on olukord keeruline juba alates eelmise aasta kevadest. Kõige keerulisem on meil hetkel müüja-kassiiridega Prismades ja klienditeenindajatega restoranimaailmas. Kontorisse leiame häid inimesi lihtsamalt, kuid millegipärast suhtuvad paljud inimesed müüja-kassiiri elukutsesse pigem ettevaatlikult. Samas on meil näiteks palju tudengeid, kellele on müüja elukutse oma paindliku graafiku tõttu väga hea võimalus kooli kõrvalt raha teenimiseks ja esmase suurfirma töökogemuse saamiseks. Lisaks on meil mitmeid pensioniealiseid, kellele samuti müüja amet oma paindlikkuse tõttu sobib.

Olen ise ka alustanud nooruses Prismas müüjana. Meie ettevõttes ei ole võimalik saada kaupluse juhatajaks ega tegevdirektoriks, ilma et oleks piimakapis töötanud või kassas kliente teenindanud.

Prismas edutame eelkõige oma töötajaid, kes juba teavad ja tunnevad meie ettevõtet ning väärtuseid. Teavad, et meil on omane inimestega arvestamine ja demokraatlikud juhtimisvõtted. Oskuseid saab ju alati juurde õppida, kuid põhiväärtuseid niisama lihtsalt ümber ei kasvata.

• Mis on kolm põhjust, miks on hea Prismas töötada? Kui ma tahan kandideerida, siis kuhu ma CV-saadan või infot saan?

Esiteks võimalus areneda ja kasvad firmas sees. Ma ise olen alustanud Prisma kassast, meie müügidirektor ja mitmed meie kaupluse juhatajad on alustanud Prisma kassast. Kui inimene soovib ise õppida ja areneda, siis meil on see võimalik.
Teiseks võimalus saada kogemus suurettevõttes töötamisest. Uskuge, see on tööjõuturul väärtuslikum kui nimetust väikefirmast saadav kogemus.
Kolmas ja mulle isiklikult kõige olulisem põhjus on äärmiselt tore meeskond. Ükskõik, millises Prismas ma käin, siis meil on äärmiselt meeldiv ja sõbralik kollektiiv.

Infot Prisma Peremarketi töötamisvõimaluste kohta saab aadressilt www.tuletoole.ee

• Kas Prisma teenib Eesti turul kasumit ja on jätkusuutlik või elab üle oma võimete ning minnakse tööjõukuludelt kokkuhoiu suunas?

Eelmisel aastal teenisime taas kasumit, kuid kuna me pole 13 aasta jooksul maksnud sentigi dividende Eestist väljapoole, siis hetkel on meil jätkusuutlikust küll. Rohkem kui nii mõnelgi teisel jaeketil.

Tööjõukuludega jälgime aga alati konkurentide tegevust ja seda, kui lihtne on töötajaid leida.
Viimane palgatõus puudutas meil kõige madalama palgatasemega töötajaid, keda viimase aja inflatsioon on kindlasti kõige valusamalt puudutanud. Leidsime, et kõige õiglasem oleks just nende palku tõsta.

Sageli unustatakse, et tegelikult on tööjõukulud jaeketi ühed kõige suuremad kulud üldse. Kui tõstaksime kõikide töötajate palju 10 sendi võrra tunnis, ei tunduks see üldse suure palgatõusuna. Kui aga korrutame selle 10 senti läbi 168 töötunniga kuus, selle omakorda 12 kuuga, selle veel 1200 töötajaga ning lisame juurde kõik maksud, saab väga väikesest numbrist äkki ääretult suur summa.

• Milline on reatöötaja palk? Millist palka pakute saalitöötajale, laotöötajale kassiiridele?

Prisma müüja te kuupalgad täistööajaarvestusega on vahemikus 473,20 eurot kuni 647,27 eurot. Palga saab iga müüja tõsta individuaalselt, tehes oskustaseme testi, kus muuhulgas tuleb näiteks osata leida poes ülest kliendi soovitud tooted, leida laktoositalutamtud tooted vmt. Sama palka saavad kõik töötajad, sõltumata sellest, kas põhitöökoht on kassas, saalis või laos.

• Kas te ise tuleksite toime Prisma poolt pakutava kassapidaja palgaga, kui juhiks saada ei ole ambitsioone ja tavapalk peaks tagama tööjõu taastootmise ja äraelamise ilma ületundideta töötades?

Kui arvate, et ma olen sündinud hõbelusikas suus, siis on see küll väga vale mulje. Alustasin endale elatise teenimist juba 14 aastaselt kauplustes inventuuridel abiks käies. Minu vanemad olid väga lihtsad inimesed ja ma arvan, et paljudele tuleks üllatusena, kui madal oli meie elatustase.
Täisealiseks saades alustasingi oma karjääri müüjana. Julgen ka tänasel päeval ütelda, et arvan end vägagi täpselt teadvat, mida tähendab ära elada müüja kuupalgaga.

• Millised soodustused on töötajatel peale palga? Kas võib endale soodushinnaga toitu osta või lausa tasuta mõnda asja koju viia?

Näiteks sportimisvõimaluste soodustamine, tasuta tervisekontrollid, jõulupakid, jõulupeod lastele, soodustused erinevate koostööpartnerite juures. Kindlasti midagi veel, mis mul endal kohe meelde ei tule.

• Me kõik tunnetame hinnatõusu toidupoodides, kus tavahind saab peagi soodushinnaks. Kui pika aja tagant vaadatakse läbi teie töötajate palgad, et inimesed jõuaks oma palga eest jõuda kas või süüa osta?

Vaatame läbi siis kui turult tuleb signaal, et olukord tööjõuturul on muutunud. Viimase palgamuudatusega aga panimegi rõhu just kõige madalama palgaga töötajatele, kellel on kindlasti olukord kõige keerulisem. Panime palgatõususu raha nende palkadesse ja jätsime palgatõusust ilma kõik juhid. See tundus õiglane olevat.

• Miks Pirsma suhtub vaenulikult väikelapse vanemasse? Töötajaid on nii väga puudu ja saadetakse minema, ainsa põhjusena, et teil on ju väike laps. Kusjuures olemas müüja-kassiiri kutsetunnistus, valdan nelja võõrkeelt aga vaat ei kõlvanud sinna.

Pea pooltel meie töötajatel on lapsed. Korraldame lastele jõulupidusid ja teeme töötajate lastele jõulupakke. Samuti on kingitus töötajatele lapse sünni puhul.
Laste emasid töötab meil väga palju ja nad on äärmiselt hinnatud töötajaid. Tööle mittevalimise põhjused on sagedasti aga negatiivne suhtumine ja ebaviisakas käitumine.

• Miks ei või töötajad osta pausile või lõunale minnes endale saalist sööki? Selle tasumise eest võiks ju kassaaparaadi panna, kus oma töötajad saavad maksta ja tšekki vastu saada. Miks kaotati staaži lisatasu, mis enne masu veel oli?

Süüa saab osta hommikul, kui meil kliente vähem. Peamistel müügitundidel on meie prioriteediks teenindada ära meile süüa ostma tulnud kliendid, kellel ju samuti kiire.

Staažitasu asendasime me oskustasemetega. Aastatest olulisem on ju see, mida inimene tegelikult teab ja oskab.

• Kellele on vaja neid rahuloluteste, mis igal aastal üks ja sama, aga muutusi pole näha?

Minule. Sest mulle on väga oluline teada, mida ja kuidas meie töötajad end tööl tunnevad. Saame häid majandustulemusi teha vaid siis, kui ka meie töötajad on rahul ja saavad aru, miks nad Prisma Peremarketis tööl käivad.

• Miks ei suuda suur firma ka siin korralikku palka maksta nagu Soomes? Soomes on tunnipalk palju kordi suurem.

Soomes on ka tunnimüük mitu korda suurem. Seega on raha, mida jagada, ka mitu korda rohkem.

• Miks müüjatele, kassiiridele ei korraldata tasuta keele kursusi, neil on ju rohkem klientidega suhelda vaja kui kontoris istuvatel töötajatel?

Oleme korraldanud ja jätkame nendega ka edaspidi. Praegu toimuvad keeletunnid näiteks Narva Prismas.

Hetkel oleme alustamas uute keelekoolituste gruppide komplekteerimist. Keeleõpe toimub ka edaspidi tööajast ja tasuta.

• Miks on Prismas väga suur tööjõuliikuvus? Kuidas kavatsete hoida oma pikaajalise tööstaažiga töötajaid, et nad ei lahkuks? Millal tõstate staažikate töötajate palku sama palju kui uutel, kes tööle tulevad?

Teie palgaastmed ei õigusta ennast. Vanemad töötajad ei lähe ennast juhtide ees alandama ja ei ei leia, et peavad õppima pähe sõna-sõnalt kogu Prisma kontseptsiooni. Teada on, et nn eksameid võtavad vastu juhid, kellel tundub väga palju aega olevat sellega tegelemiseks. Miks Prisma ei palka selle asemel väljastpoolt ettevõtet olevaid eksamineerijaid, et tegemist oleks ausa eksamiga.

Teada on, et kui töötaja on ametiühingu liige või oli kunagi osaline palkade langetamise paberitele mitte allakirjutajaga (seda eriti Kristiine Prismas), siis see töötaja ei saa tehtud oma eksamit. Ja ei tasu öelda, et selles on süüdi töötaja ise. Ehk oleks aeg teha ümber palgaastmete eksam või lõpetada see. Miks Soomes sellist asja ei ole, kuigi olete Soome kontsern?

Tegelikult ei ole suur. Meil väga-väga palju pika staažiga töötajaid. Voolavust tekitab selline 15-20 protsenti personalist, mis on klienditeeninduses isegi madal. On loomulik, et näiteks meil müüjana töötav tudeng läheb pärast kooli lõppu erialasele tööle.

Minu arvates on palgaastmed end väga hästi õigustanud. Maksame hea meelega kõrgemat palka töötajale, kes tahab õppida ja oskab meie kliente aidata. Need omaduse on ja jäävad meile olulisemaks kui tööl käidud aastate arv.

Erinevatesse organisatsioonidesse kuuluvus on iga inimese enda valik. Näiteks ametiühingusse kuuluvus ei ole avalik info ja seda eksamineerija ka tegelikult ei tea, kui inimene just ise seda esile ei too.

• Kas olete mõelnud vormiriietuse muutmise peale?

Ei. Sest kõige olulisem on, et tööriided sobiksid kaubandustööks.

• Kas oleks ehk võimalik midagi ette võtta poemuusikaga? Eriti jõulude aegu on olukord õõvastav! Kohe vägisi on tahtmine sellest hoonest välja saada niipea kui võimalik.

Muidugi on! Aga ootame täpsemaid ettepanekuid, mida peaks tegema. Info@prismamarket.ee on aga konstruktiivne tagasiside vägagi teretulnud!

• Miks on Prismas pooled toiduained jooksva päeva kuupäevaga? Ja ei ole selle kohta viidet ega allahindlust?

Noh pooled on vist nüüd küll liialdus. Aga kordan igaks juhuks üle, et sama kuupäevaga toote müümine on täiesti lubatud. See kuupäev näitabki ju seda, et sellel kuupäeval võib veel müüa küll.

Allahindamise otsustavad kaupluse töötajad kohapeal, sõltuvalt sellest, kui palju sama kuupäevaga tooteid riiulis alles on.

• Kas ja millal on Prismal plaanis avada oma esimene pood Viimsis?

Mitte kohe, sest hetkel on seal jaekaupluseid piisavalt. Küll aga otsime pindu nii Põhja-Tallinnas kui ka Nõmme suunal.  Aga me ei välista, et ühel heal päeval jõuame ka Viimsisse.

• Elan Kristiines, seega külastan sageli Kristiine Prismat, aga ka teisi Prismasid. On silma jäänud, et kuigi kassasid on ehitatud üle 20, siis heal juhul (nt pühade ajal) töötavad nendest vaid pooled (äärmisel juhul 70%). Milleks ehitada kassasid, mis kunagi ei tööta? Kas seda pinda ei oleks võimalik kasulikumalt täita?

Täiesti õige tähelepanek. Tegelikult peaksid pühade ajal töötama kõik kassad. Kui näiteks jõulude ajal ka kõik kassad ei tööta, siis miks me neid kassasid sinna üldse nii palju ostsime?

• Kas Prismal on plaanis oma köök luua?

Tänasel päeval mitte. Keskendume oma põhitegevusele ehk jaekaubandusele. Eestis on piisavalt kvaliteetseid valmistoidu pakkujaid, kellega koostööd teeme ja tänu kellele suudame pakkuda laiemat valikud, kui nii mõnigi jaeketi oma köök.