Hinnavõrdlusportaal Energiaturg.ee teatas hiljuti turule tulles, et on sõltumatu portaal. Kui sõltumatu siis teie portaal on?

Energiaturg.ee on sõltumatu hinnavõrdlusportaal. Euroopa hinnavõrdlusportaalide hea tava, mis selle aasta suvel energiaturu regulaatorite poolt heaks kiideti, näeb ette, et hinnavõrdlusportaalid peavad olema elektrimüüjatest sõltumatud. Sõltumatus tähendab nimetatud hea tava kohaselt seda, et omanikeringis elektrimüüjat olla ei tohi.

Kes on Energiaturg.ee portaali omanikud ning milline on nende huvi portaali pidamisel?

Energiaturg OÜ osanikeks on BE Energia, Energy Systems ja Glimstedt Energia.

Kolme ettevõtte koostööni portaali avamisel viis osapoolte kokkupuude energeetika- ja IT-sektoriga, täpsemalt:

· GLIMSTEDT – advokaadibürool on kõrge erialane kompetents energiaturu küsimustes, mis on seotud energia tootmise, edastamise, müügi ja kasutamisega;

· Capital Mill – investeerimisfirma kinnisvaraportfell on suure energiatarbimise vajadusega;

· Helmes – Eesti juhtiv IT-ettevõte on pikaajalise suurprojektide läbiviimise kogemusega.

Ühelt poolt tarbijate nõudlus ning teisalt osapoolte kompetentsid olid sobivaks aluseks Energiaturg.ee loomisel.

Energiaturg.ee loomise põhjuseks on sõltumatu hinnavõrdlusportaali potentsiaal Eesti turul ning sarnaste portaalide suur populaarsus riikides, kus elektriturg on avatud. Näiteks on hinnavõrdlusportaale kasutanud Rootsis 44%, UK-s 40%, Saksamaal 40%, Hollandis 38%, Belgias 36%, Soomes 34%, Austrias 27% tarbijatest.

Millised on portaali rahastamisallikad? Pean muuhulgas silmas ka seda, et kas portaalil on kavas hakata reklaame edastama?

Hinnavõrdlus ja tulevikus ka elektrilepingute sõlmimine on ja jääb tarbijatele tasuta teenuseks. Taolised kauplemisplatvormid teenivad teistes riikides tulu kolmest allikast:

a) elektrimüüjatelt kauplemisplatvormis sõlmitud uue elektrilepingu tasu,

b) lisateenuste (näiteks analüüsid, energiasäästuteenused jms) müügist ja

c) reklaamimüügist. Reklaamimüügile kehtestab eelnevalt nimetatud portaalide hea tava kindlad reeglid, mis ei luba portaalis kuvatavaid tulemusi kuidagi reklaamiga siduda. Võrdluse metoodika peab välistama reklaamitrikkidest tulenevad hinnamoonutused.

Kas elektrimüüjad maksavad portaalile kuvatud paketid ning nende hinnakirja eest?

Ei maksa. Paketid ja hinnakirjad pärinevad meie portaalis elektrimüüjate avalikest infokanalitest.

Kui värske on portaalis kuvatud info elektrihindade kohta?

Meie meeskond tegeleb igapäevaselt info ülekontrollimisega ja uuendamisega, sest elektrimüüjate konkurentsi tõttu on muutused hinnas ja tingimustes pidevad. Näiteks Elektrumi pakettide avaldamine ja nende lepingu lõpetamise leppetrahv 30 eurot tõi kaasa 220 Energia leppetrahvi langemise 49-lt eurolt 29-le eurole. Oleme tarbijatele väga tänulikud iga tagasiside eest, mis aitab kaasa sellele, et võrdlustulemused oleksid veelgi selgemad, täpsemad ja täielikumad.

Meie mõnepäevane kogemus on selgelt näidanud, et Energiaturg.ee on tarbijatega koostööprojekt eesmärgiga minna sujuvamalt üheskoos üle avatud turule.