Kes sellest kahe krooni suurusest piimahinna tõusust rohkem kasu sai, kas põllumees, lehmapidaja või töötleja-pakendaja?

Kui rääkida viimasest 2-kroonisest hinnatõusust, siis see jaguneb nelja osapoole vahel: riik saab käibemaksuna 20% ehk 34 senti, piimatootja 60 senti, ülejäänu jagavad omavahel töötleja ja kaupmees. Tuleb mainida, et toorpiima hinnatõus algas tegelikult juba eelmise aasta sügisel, seega on toorpiima hind aastaga tõusnud oluliselt rohkem kui 60 senti. Samas on tööstuste väljamüügihinnad viimase aasta lõikes tõusnud aeglasemalt.

Pärast jaanuarikuist toorpiima hinnatõusu on Valio Eesti olnud igakuiselt kahjumis. Seda olenemata ettevõttesisestest kulukärbetest, mida tegime kõigis valdkondades.

Ka rahvusvaheliselt on piimatööstus väikeste marginaalide ala – rusikareegel on, et piimatööstused teenivad kasumit umbes 5% käibest. Viimase viia aasta jooksul on meie kasum olnud keskmiselt 2-3% käibest ja sarnase rentaabluseni jõuame uute hindadega ka nüüd. Seega ei ole piima töötlemine Eestis mingil juhul liiga kasumlik ettevõtmine.

Miks tõstsite hindu väga järsult? 20 protsenti on päris pirakas tõus.

Kui piimatööstused ja piimatootjad peavad omavahelisi hinnaläbirääkimisi korra kuus ehk 12 korda aastas, siis piimatööstused ja kaubandusketid erinevatel põhjustel nii kiire aja jooksul muudatusi teha ei saa.

Just sel põhjusel võib hinnatõus tarbijale olla teinekord väga suur – tööstusel võib seljataga olla 4-5 sisendite hinnatõusu enne, kui ta suudab selle oma väljamüügihindadesse siirdada. Just samasuguse olukorraga on ka täna tegemist.

Millal me saavutame Soome elatustaseme, et võiks piima eest maksta sama palju kui Soomes?

See sõltub eelkõige sellest, mismoodi Eesti ja Soome tänasest kriisist välja tulevad. Kui Eesti tööstusettevõtted suudavad järjest enam ekspordile orienteeruda ja seejuures ka suuremat lisaväärtust luua, siis usun et ka elatustase kasvab kiiresti.

Miks Valio poolt Soomes toodetav piim on olulisele parema ja loomulikuma maitsega? Miks Eestis tehakse kehvemat piima?

Pakendatud ja poeletilt saadava piima maitse ja kvaliteet sõltub toorpiima kvaliteedist. Eestis on täna maitselt ja muudelt näitajatelt Baltikumi kvaliteetseim toorpiim. Valio Eesti kasutab üle 98% ulatuses eliit- ja kõrgema kvaliteediga eestimaist piima. Kõrged kvaliteedinõuded toorpiimale ja hoolikas valik kajastuvad ka piimatestides – septembri Oma Maitse ajakirja piimatestis sai Valio Alma piim kõige parimad tulemused. Sarnane test tehti ka eelmisel nädalal venekeelses Postimehes ja jällegi hinnati Alma piim parimaks.

Berliinis maksab 1,5% tetra-pakis piim 0,49 eurosenti (meil umbes 12 krooni) ja 3,5% tetra-pakis piim 0,59eurosenti. Miks valetatakse, et Eesti piimahind on jõudnud Euroopale järele? Tegelikult on see täna juba kallim kui Euroopas ja arvestades palkasid, vähemalt neli korda kallim kui Euroopas.

Uudistes, milles räägiti piima hindade tõusust Euroopa keskmisele tasemele, räägiti toorpiima hindadest ehk hinnast, mida tööstused maksavad piimatootjatele(farmidele). See hind on tõepoolest tõusnud Euroopa keskmisele tasemele ja on 30 eurosenti/kg.

Toorpiim moodustab piimatoote hinnast ka kõige suurema osa. Suurelt osalt on aga ka kõik muud piimatööstuse kulud Euroopa keskmisega samal tasemel. Näiteks seadmed, pakendid, juuretised, moosid, pesuained, intressikulud ja ka logistika on maailmaturu hinnaga. Ühena vähestest on erinevus tõesti palkade suuruses. Samas on aga Eesti tööstused oluliselt väiksemad ja ebaefektiivsemad kui Euroopa suurtööstused.

Meil on palju käsitööd, mis tähendab suurt hulka töökäsi ja lõppkokkuvõttes ei pruugi tööjõukulu ühe toodetud kilogrammi kohta olla Euroopa keskmisest oluliselt väiksem.

Kas tõstate veel hindu, kui näete, et inimesed piimatoodete ostmist vähendavad?
Kui see aitab meil pankrotti vältida, siis tõenäoliselt jah.

Milliseid kärpeid olete oma ettevõttes läbi viinud?
Majandusolud ei ole meist mööda läinud ja oleme pidanud kärpima kõiki kulusid, sealhulgas oleme olnud sunnitud koondama inimesi.

Kui suur osakaal teie tootmises on Läti, Leedu, Poola piimal?
Null protsenti. Valio Eesti tooted valmivad ainult eestimaisest toorpiimast. Kui täpsem olla, siis on peamiselt tegu Lõuna-Eesti farmide toorpiimaga.

Palju oma tooteid ekspordite Venemaale või viite EL -i? Millise hinnaga müüakse teistes riikides teie tooteid ?
Valio Eesti ettevõtetest ekspordib Valio Eesti Laeva Meierei ligi 10% oma toodangust ja Võru juustutehas ligikaudu 80% oma toodangust. Täna jõuavad meie tooted lisaks Baltimaadele ka Rootsi, Venemaale, Itaaliasse, Küprosele, Kreekasse ja ka Ameerika Ühendriikidesse. Olenevalt turust on hinnad erinevad, kuid reeglina on kõikidel eksportturgudel toodete hinnad kõrgemad kui Eestis.

Kuidas läks nii, et tootjad tõstsid toodete hinda ühel ajal?
Tootmisega seotud sisendite hinnad (sh toorpiim, elekter, logistikakulud jms) tõusid kõigile töötlejatele ühel ajal.