Hiina aktsiaturul on ettevõtete turuväärtus vähenenud 5 triljoni dollari võrra, mis moodustab umbes pool Hiina majanduse aastasest kogutoodangust.

USA börsidel on ettevõtete väärtus vähenenud 2,2 triljoni dollari, Hongkongis 1,4 triljoni dollari, Jaapanis 0,5 triljoni dollari, Suurbritannias 0,4 triljoni dollari ja mujal maailmas 3 triljoni dollari võrra, kirjutas Bloomberg.

Hiina valitsus ei ole aktsiaturu krahhi käed rüpes pealt vaadanud, vaid on turule sekkunud. USA investeerimispanga Goldman Sachsi arvutuste kohaselt on Hiina valitsus kulutanud 1,5 triljonit jüaani ehk 211 miljardit eurot aktsiaturu toetamiseks.

Üksnes augustis kulus Goldman Sachsi strateegi Kinger Lau arvutuste kohaselt Hiinal 600 miljardit jüaani turu toetamiseks. Tema hinnangul ei maksa investoritel tuginedes varasemale Hongkongi ja USA kogemustele muretseda selle pärast, mis juhtub kui Hiina valitsus hakkab neid aktsiad müüma.

Juunikuiselt tipptasemelt on Shanghai aktsiaindeks kukkunud 41%. Laenuraha eest aktsiaid ostnud investorid hakkasid aktsiad müüma, kuna majandus andis märke aktiivsuse languse kohta. Et langust peatada, anti ametnikele enam kui 400 miljardit dollarit aktsiate ostuks. Samuti keelati suuraktsionäridel aktsiate müük ning riigiettevõtetele anti korraldus aktsiate ostmiseks. Börsikrahh langes ajaliselt kokku Hiina valuuta devalveerimisega ja ajas investoritel üle maailma kopsu üle maksa.