Sel aastal on Soomes asüüli palunud väga paljud iraaklased, sest nad usuvad, et riigis vaadatakse avaldused erakordselt kiiresti läbi, Soomes on hea sotsiaalabisüsteem ning palju vabu töökohti. Põhjanaabrid on aga astumas samme, et iraaklaste voolu peatada.

Soome püüab asüülitaotlejaid veenda, et riik ei ole enam nii vahva sihtkoht kui varem, seda võrreldes paljude teiste Euroopa riikidega. Ometi on meie põhjanaabrid Iraagis kuulsuse poolest Saksamaa järel teisel kohal. Iraagist ei tule õnneks Euroopasse siiski nii palju põgenikke, kui paljudest teistest riikidest.

Elektriinsener Firas Afandi ütles Associated Pressile, et ta tegi läbi 25-päevase reisi läbi Euroopa, olles kindel, et Soomes oodatakse teda avasüli.

„Minu jaoks on see siin koht, kus ma tahan olla. Inimesed on tsiviliseeritud, rahulikud ja siin on vaikne," ütles ta.

Immigratsiooniametnikud taipasid septembris, et Soomes on teatud Iraagi piirkondadest tulevatele pagulastele antud automaatselt asüüli, samas, kui teised Euroopa Liidu riigid seda ei tee. Selle kohta andis teada Soome rahvusringhääling. Nii peatati teisipäeval kaheks nädalaks kõigi iraaklaste poolt tulnud taotlustega tegelemine. Samal ajal vaadatakse senine poliitika üle ning tõenäoliselt karmistatakse reegleid. Ametnikud uurivad ka, kas riigist saab legaalselt välja saata neid, kelle avaldus on tagasi lükatud.

Araabia Facebooki leheküljel, mil nimeks „Soome", läks kohe mölluks. Seal neati maapõhja Euroopa asüülisüsteem.

Lahtis asuva Hennala vastuvõtukeskuse 358 Iraagist pärit asüülitaotlejat alustas uudise peale näljastreiki ning nad utsitavad ka teistes Soomes asuvates keskustes asuvaid Iraagi asüülitaotlejaid sama tegema.

Sel aastal on Soome saanud iraaklastelt 11 900 asüülitaotlust, ainuüksi septembris oli neid 8600, teatab Associated Press. Eelmisel aastal soovis asüüli vaid 790 iraaklast.

Iraagi põgenik nimega Ghanem ütles, et iraaklased näevad Soomet kui kindlaimat kohta, kust neid välja ei saadeta. „Soome on väga hea. Iraagis räägivad kõik inimesed Soomest," ütles ta.

Soome Immigratsiooniameti kõneisik Hanna Kautto ei saa aru, kust on tekkinud need müüdid, et Soome on hea koht, kuhu tulla. Asüülitaotluste läbivaatamine võtab tema sõnul Soomes aega kuus kuud, tõsi, Rootsis võtab sama protsess aega kaheksa kuud. Igatahes levib iraaklaste poolt tarbitavas sotsiaalmeedias meie põhjanaabrite kohta väga palju positiivset infot. Samas on näha, et esimesed pagulased on riigis ka pettunud - ei olegi selline paradiis nagu neile kuulutatud oli. Selle kohta loe pikemalt siit.