Tuleval aastal sõltub naftaturu saatus suurelt selliste nimedega naftaväljadest nagu Ahwaz, Gachsaran, Bibi Hakimeh ja Daskhovin. Kõigis neis asub nafta tuhandete jalgade sügavusel mägises Iraani lääneosas. Alates 2012. aasta keskpaigast on seal toodetud naftat alla võimekuse, kuna USA ja Euroopa kehtestasid Iraani naftaeksporti piiravad sanktsioonid. Nüüd kui Teheran on jõudnud Lääne suurjõududega kokkuleppele riigi tuumaprogrammi lahendamise osas, töötavad Iraani insenerid naftaväljadel, et viia nende toodang täisvõimsusele.

„Kohe sanktsioonide kadumise järel viime me tootmise ajaloolisele kõrgtasemele,“ ütles septembris Iraani naftaminister Namdar Zanganeh.

Riik pöördub naftaturule tagasi ajal, kui seal valitseb niigi nafta üleujutus. Rahvusvahelise energeetikaagentuuri IEA andmetel toodeti tänavu maailmas esimesel poolaastal keskmiselt 95,7 miljonit barrelit naftat päevas. Keskmine tarbimine oli vaid 93,8 miljonit barrelit päevas. Vahe on ligi 2 miljonit barrelit päevas, mis võrdub Prantsusmaa päevase tarbimisega. See on muutnud naftatankerid ujuvateks naftaladudeks.

Rohkem Iraani naftat 2016. aastal tähendab, et ülepakkumine vaid kasvab. Selle mõju on tunda üle maailma lüües nafta müügist sõltuvaid riike nagu Venemaad, Saudi Araabiat ja Venezuelat. Oma osa saavad kätte ka USA Põhja-Dakota ja Texase osariik, kuid ka naftakompaniid nagu ExxonMobil ja Royal Dutsch Shell.

Et tuletistehingute turul oodatakse juba Iraani naftat, on see viinud tuleva aasta detsembrikuise tarnetähtajaga naftatehingu hinna 60 dollarist madalamale.

Zanganeh on öelnud korduvalt, et Iraan suurendab nafta toodangut koheselt sanktsioonide kadumise järel päevade jooksul miljoni barreli võrra päevas.

IEA prognoosis kohaselt võib Iraan toota päevas 3,6 miljonit barrelit musta kulda, mida on 800 000 barrelit praegusest päevatoodangust rohkem.

Nafta kauplejad ja analüütikud suhtuvad Iraani võimekusse kiiresti palju rohkem naftat turule tuua konservatiivselt. Kuid Iraani võib selliseid pessimiste üllatada. Naftast sõltuvad maad on ajalooliselt taastanud nafta tootmist arvatust kiiremini. 2003. aastal suurendas Venezuela riigile kuuluv naftakompanii toodangut 2 miljoni barreli võrra päevas vaid 4 kuud pärast riigipöördekatset. Liibüas kukkus 2011. aastal kodusõjas nafta toodang 0 barrelile päevas, kuid vähem kui kuue kuu pärast toodeti 1 miljon barrelit naftat. Analüütikud ootasid, et selleks kulub 18 kuud.

Üheks küsimärgiks on see, kui palju Iraani naftat on Pärsia lahel ulpimas tankerites. Prognooside kohaselt võib seal olla 12 miljonit kuni 60 miljonit barrelit naftat.

Zanganehi sõnum maailmale on lihtne. „Meie kohustus on võtta tagasi kaotatud turuosa,“ ütles ta. „Meie asi ei ole kaitsta nafta hinda.“