Suurenev nõudlus sunnib Pelgulinna sünnitusmaja looma juurde 12 uut perepalatit. 14 aastaga on kolmelt palatilt jõutud juba ligi 30 palatini, millele tuleb veelgi lisa umbes poole aasta jooksul, kui saab tehtud Pelgulinna sünnitusmaja viienda korruse remont. Ehitustegevus peaks kõigi plaanide kohaselt algama septembris.
Samasugune ettevõtmine viidi Ida-Tallinna Keskhaigla naistekliinikus läbi eelmisel suvel. Siis renoveeriti ja rajati juurde üheksa perepalatit – kokku on Ida- Tallinna Keskhaigla naistekliinikus praegu 18 perepalatit.
Privaatsus ja kolm söögikorda
Laiendus- ja arendustegevus toimub ka pealinnast väljaspool. Näiteks Tartu Naistekliinikus saavad kliendid uusi ruume ja laienenud ühe-kahekohaliste palatite võimalusi nautida 2008. aasta lõpust, kui valmivad kliiniku uued ruumid. Vanal pinnal tegutseb praegu viis perepalatit.
Kui tavalise palati puhul tasub kõik sünnituskulud haigekassa, siis perepalati hinnaklass jääb 350–600 krooni vahele ööpäevas. Tartu Naistekliiniku sünnieelse- ja sünnijärgse osakonna juhataja Airo Aleksejeva sõnul sunnib perepalateid juurde tegema suurenev privaatsusvajadus ning sünnitusel isa rolli aina tähtsamaks muutumine. Ajavahemik, kui kaua keegi erapalatit vajab, sõltub eelkõige sünnituse edukusest ning ema ja lapse tervisest. Keskmine ollakse haiglas kaks päeva. “Kindlasti ei saa antud teenust käsitleda sünnitusmajade hotelliärina, sest antud hind sisaldab kolm korda päevas ka isa sööki,” ütleb Pelgulinna sünnitusmaja vanem-ämmaemand Heli Rannu.
Üldpalatitest suuremate, enamasti 15–20 ruutmeetri vahele jäävate perepalatite hinna maksavad kinni vastsed lapsevanemad. Pinna hulka kuulub eraldi WC. Lisaks pinna suurusest tulenevale eripärale tähendab perepalat seda, et sünnitanuga võib samas ruumis ööbida ka tugiisik.