Endise peaministri peasüü on tegevusetus – peaministrina ei võtnud ta süüdistuse kohaselt midagi ette 2008. aastal riigi panganduse ja majanduse kummutanud finantskriisi ärahoidmiseks, ehkki ohumärgid olid õhus, vahendas aripaev.ee.

Täna kohtus ütles Haarde, et ta ei tunnista ennast süüdi ning Haarde advokaadid esitasid taotluse süüdistuse tühistamiseks.

Haarde advokaadid pareerivad, et süüdistusele pole eelnenud piisavat juurdlust ning süüdistus ise on liiga ebamäärane, et juriidilistele standarditele vastata, kirjutas nädalavahetusel New York Times. Haarde enese sõnul olid krahhile eelnenud sündmused aga liiga komplitseeritud, et neid saaks taandada ühe poliitiku vastutusele võtmisele. Pigem kasutavad poliitilised vastased võimalust kriisi ajal Islandil võimul olnud Iseseisvuspartei materdamiseks.

Läinud sügisel leidis spetsiaalne parlamendikomisjon, et süüdistus tuleks esitada vähemalt neljale inimesele – peaministrile ning veel kolmele ministrile. Pärast arvukaid poliitilisi manöövreid ja vaidlusi jäi aga süüpinki Haarde üksi. See on andnud protsessile poliitilise nõiajahi kõrvalmaigu.