IT nagu elekter
Kõige suurem muudatus seisneb selles, et IT kaob n-ö taustale. Kuidas? Kui võrdleme IT-d näiteks elektriga või kraaniveega, siis me ei mõtle ju neid kasutades nende kohale jõudmise keerukuse peale. Need on lihtsalt olemas. IT-teenustega juhtub sama lugu – need saavad meile täiesti loomulikuks ja igasugune seadistamine/installimine jms jääb tulevikus ära. Ehk kõik läheb lihtsamaks ja mugavamaks.

IT aitab meil saada õnnelikuks
IT-st saab vahend, mis ühendab inimesi nende isikuomaduste, vajaduste, huvide ja oskuste põhjal. Selleks luuakse vastavad keskkonnad ja süsteemid, mis võimaldavad kõikvõimalike liidestuste ja tagasiside kaudu mõista ning avastada iga inimese andeid, potentsiaali ja liikumissuunda ning jagada seda asjasse puutuvate inimestega.
Meie kõigi eesmärk elus on olla õnnelik: teha tööd, mida soovime, tegeleda asjadega, mis meile meeldivad jne. Täna oleme olukorras, kus me ei vali sageli töökohta oma oskuste ja huvide põhjal, vaid raha pärast või lähtudes nendest võimalustest, mis konkreetses asukohas või tegevusruumis on. Tulevikus see olukord muutub. IT-keskkonnad viivad kokku õiged inimesed, kes teevad õigeid asju õigetel eeldustel, kasutades selleks õigeid vahendeid ja oskusi, ning loovad õiget tulemust ja see loob uusi eeldusi uuteks võimalusteks.
Vahet pole, kas inimesed tegutsevad majanduse, kultuuri, hariduse või mõnes muus valdkonnas – head tulemust on võimalik luua kõikjal, saades selle eest ka väärikat tasu. 

IT kui personaalne ökosüsteem
Tuleviku IT-keskkond on tihedalt liidestatud käepäraste abivahenditega. Need võivad olla mobiili- või randmeseadmed, prillid, 3D-hologrammid või liidestatud internet of things andurid, mis võimaldavad inimesel kiiresti ja asjakohaselt suhestuda ümbritseva keskkonnaga, teiste inimestega, aga eelkõige iseendaga. Seda võiks käsitleda kui igaühe personaalset ökosüsteemi, mis ühildub kõigi teiste isiklike ökosüsteemidega.

IT-keskkonna keskseks töövahendiks saab Community toolbox’i valikutest koostatud töölaud, mille igaüks ise kokku paneb ja mille kaudu saab teha järgmist:

  • näha ja anda tagasisidet oma tervise, tuju, vajaduste, eesmärkide, ettevõtmiste ja tegevuste kohta ning jagada neid valikuliselt teistega;
  • näha teiste inimeste kohta sama infot, mida nad on soovinud jagada (laiemalt või personaalselt);
  • saada ülevaadet nende kogukondade, gruppide, partnerluste ja ettevõtluskeskkondade hetkeolukorrast, kus vaatleja osaleb;
  • tellida teenuseid, abi ja vahendeid oma elu korraldamiseks ning vahendada ennast teistele.

Nii on igaühel meist võimalus suhestuda just nende inimeste ja olukordadega, kus meie võimed, oskused ja talent parimal võimalikul moel esile tulevad. See omakorda tähendab, et saad koostööd teha just nendega, kellega see kõige sujuvamalt laabub. Tekib ühisloome. Tõeline jõud peitubki koostöös, üksteise märkamises ja mõistmises. Üksinda ei suuda meist keegi just palju.

Rahateenimise mudel
Kõike kasutatakse teenusena vajaduspõhiselt. Omand ja ressursside akumuleerimine on pigem piirang kui võimalus. Metafoori kasutades võib öelda, et mida suurem on matkates su seljakott, seda raskem ja väsitavam on teekond. Pigem kanna kaasas vaid asjakohaseid asju. Sama on ka rahaga. Tegelikult me ju ei vaja raha, vaid seda, mida selle eest saab. Ühisloomest tekkinud vahendid kogutakse kokku ja jagatakse vastavalt vajadustele. 

Seeme on olemas
Näen, et uued suunad juba rakenduvad. Näiteks kui vaadata kasvõi pilveteenuseid või teenusekeskusi, siis neis koondatakse vahendid n-ö keskele ja neid jaotatakse vajaduspõhiselt. On vaid aja küsimus, et see „igaühele vastavalt vajadusele” mudel rakendub ka muudele aladele. Suurim takistus on siin omand ja selle kaitsmine. See kõik koormab nii omajat kui ka keskkonda. Eks igaüks võib siin ise mõelda, kui palju on meil asju ja kui palju me kulutame energiat selleks, et neid hankida, säilitada, turvata ning hallata.

Kokkuvõttes on IT tulevikus lihtsalt üks osa kommunikatsioonist, mis aitab tuua inimesed kokku. Nad saavad koos teha põnevaid ja kõikidele kasu toovaid tegevusi, kas siis ettevõtluse vormis või vabalt valitud kooslustes, julgedes elada täiel rinnal, hoolides endast, teistest ja keskkonnast ning lihtsustades omavahelist suhtlust. Koos on lahe!