Kas Teile sobib, kui maksuametnik jälgib/vaatleb loata Teie vallasasja, arvatavasti autot, ja siseneb Teie ettevõtte kinnistule ametnikule sobival ajal?

Eesmärk on õige - saada kõik maksumaksjad makse maksma. Varimajandus Eestis on ca 19% majandusest, ehk siis lihtsustatult võttes maksavad iga neli ausat kodanikku makse viie eest ja see on tõsine probleem. Aga vahendite valikul tuleks jääda läänemaailma väärtuste juurde. 

Kodanike jaoks on õõvastav elada riigis, kus riigi esindajal on õigus õhtuhämaruses
iga aiavärav lahti teha, akendest sisse piiluda ja pilte teha. Kas rakendusjuhisesse pannakse siis ka kirja, et kui eraomandi uks on lukus, on ametnikul õigus lukku muukida, et oma õigusi teostada ?

Mina arvan, et ainus mõistlik viis maksulaekumist parandada on muuta maksukoormus mõistlikumaks ja jõukohasemaks. Tänane tööjõumaksude koormus on näiteks nii kõrge, et paljud väikeettevõtjad seda lihtsalt maksta ei suudagi. Ametnike õigus akendest sisse vaadata seda olukorda kuidagi ei paranda.

Kas peate selliste volituste andmist maksuametnikule põhjendatuks ja ettevõtja seisukohalt turvaliseks lahenduseks?

Siin tuleks vahet teha majandusliku põhjendatuse ja vaba ühiskonna kirjutamata normide vahel. Riigieelarve täitmise seisukohalt on totaaljärelevalve põhjendatud. Samas kaasaegse inimõiguste printsiibiga see idee kokku ei lähe. Sellisest hetkest riik ei ole enam isikuvabadusi austava ühiskonna garant, vaid vabakäiguvangla. Ei usu, et Eesti valijad sellist riiki soovivad.