See võib aidata Itaalia pankadel maha laadida umbes 200 miljardit eurot halbu laene ning vabastada ressursse uuteks laenudeks, kirjutab Reuters.

See võib tekitada riikide vahel debati, kas Euroopa keskpank peaks võtma nii palju riski ostes varadega kaetud väärtpabereid, mis põhinevad laenudel, millele juba vähemalt kolm kuud ei ole tehtud makseid.

Itaalia riigikassa ametnike sõnul võib Euroopa keskpank osta selliseid väärtpabereid osana 1,5 triljoni euro suurusest varade ostuprogrammist või lubada nende kasutamist laenutagatisena.

Euroopa keskpank keeldus kommentaaridest.

Mullu novembris rääkis üks keskpanga allikas, et mittetöötavate laenude ostmine oleks ekstreemne võimalus, kui euroala olukord muutub tõeliselt halvaks.

Itaalia suur halbade laenude hunnik on koormaks euroala suuruselt kolmandale majandusele. Investorid tunnevad seetõttu aina suuremat muret ja on müünud jõuliselt Itaalia pangaaktsiaid.

Kehtivate reeglite alusel saab Euroopa keskpank osta vaid teatud reitingutaset ületavaid võlakirju, mis tähendab vaid kõrge kvaliteediga väärtpaberite ostmist.