Aina paisuva põgenike tulva ongi Itaalia organiseeritud kuritegevus osavalt ära kasutanud. Financial Times kirjutab, et Itaalia riik maksab iga nende rannale jõudva sõjapõgeniku eest mõnele abiorganisatsioonile või mittetulundusühingule 35 eurot päevas iga sisserännanu eest.

Organisatsioonid, MTÜ-d, seltsid ja muud põgenikke aitavad ühingud peavad selle raha eest põgenikule öömaja ja toidu tagama. Ühtlasi sisaldab see summa 2,5eurost põgenikule antavat päevaraha.

Sellele nö abistamiskassale ongi Itaalia maffia süstemaatiliselt käpa peale pannud. Maffia tegutseb nii selle nimel, et Vahemerd ületaks aina suuremad põgenikehordid - kusjuures sageli jääb tulijate taust väga hämaraks -, aga hoiab silma peal ka asjaolul, et hoolitseb nn abiorganisatsioonide asutamise eest.

Itaalia riigile läks eelmisel aastal 170 000 illegaalse põgeniku söötmine ja majutamine maksma pöörase summa, ligikaudu 800 miljonit eurot. Kui ka tänavu saabub Itaaliasse sama palju aafriklasi peab Itaalia arvestama orienteeruvalt sama suure kuluga.