Itaalia ettevõtjate assotsiatsiooni poolt avaldatud raporti kohaselt võib sealset maffiat nimetada riigi suurimaks äriühinguks, mille aastane käive ulatub 120 miljardi dollarini, vahendab BBC.
Itaalia juhtivaid kaubandusettevõtteid koondava assotsiatsiooni poolt tellitud raport hoiatab maffia ühe suurenevast mõjuvõimust riigi lõunaosas.
Raporti hinnangul moodustab maffia äriline tegevus seitse protsenti Itaalia majanduse kogutoodangust.
Ettevõtjad väljendasid oma sügavat muret maffia poolse üha kasvava katusepakkumise ja väljapressimise suhtes, mida tunnevad valusalt väga paljud suur- ja väikefirmad.
Raporti järgi on maffia tegevusele andnud vaikiva heakskiidu enamus Itaalia tuntumaid ehitusettevõtteid, kes vaatavad läbi sõrmede maffia poolt kontrollitavale äritegevusele ehitussektoris.

Ettevõtjad eelistavad politseile maffiat

Itaalias on organiseeritud kuritegevus kõrgel tasemel esindatud pea igas majandusharus toiduainetööstusest turismini, kinnisvaraärist finantsvaldkonnani ja teenindussektorini.
Raporti kohaselt on Itaalia suurettevõtetel võrreldes väikefirmadega tunduvalt lihtsam maffiaga kokkulepetele jõuda ja korporatsioonid eelistavad pigem tulla vastu organiseeritud kuritegelike gruppide poolt esitatud nõudmistele, kui teavitada väljapressimistest riigivõimu.
Raporti väitel maksab 20 protsenti Itaalias tegutsevatest kauplustest maffiale regulaarselt katuseraha, mis võimaldab neil ilma "vahejuhtumiteta" oma äriga tegeleda.
Lõuna-Itaalias on asi veelgi hullem. Nimelt maksab Sitsiilias kaheksa kauplust kümnest maffiale igakuist katuseraha.
Itaalia abisiseminister Marco Minniti ütles raportit kommenteerides, et maffia üha kasvav ärikuritegude arv on alarmeeriv.