Draghi seisukoht muudab Euroopa Liidu ja Itaalia vahelise vaidluse tõenäoliselt veelgi valjemaks. EL on seni olnud rangelt vastu Itaalia peaministri Matteo Renzi plaanile toetada panku mitme miljardi euro suuruse sissemaksega. Liidu uued reeglid – mis loodi, et ära hoida 2008. aasta kriisis tehtud vigu finantssektori kontrollimatul väljalunastamisel – ei luba taolise summa maksmist riigi rahakotist. Raha peaks Renzi hankima hoopis erainvestoritelt.

Huvitavaks teeb olukorra aga tõik, et erainvestorite survestamine võib saada peaministrile ohtlikuks oktoobris toimuva põhiseadusreferendumi ajal. Sügisene võimuvõitlus võib valitsuses olevale Demokraatlikule parteile lausa saatuslikuks saada ning tuua edu euroskeptilisele protestiparteile Viie Tähe Liikumine.

Draghi väitel on Euroopa Liidu reeglites piisavalt liikumisruumi, et Itaalia saaks pankadele siiski riiklikku toetust anda.

Pressikonverentsil antud sõnum kajastus kohemaid aktsiahindades – Itaalia suurima panga UniCredit aktsiad tõusid 2,4 protsenti ning isegi sektori murelapse, Monte dei Paschi aktsiate hinnad liikusid 1,6 protsenti ülespoole. Itaalia laenuandjaid on valusalt rõhunud halvad laenud, mille koguväärtus ulatub ligi 380 miljardi euroni, ning mille olemasolu on pärast Brexiti referendumi järgset turulangust ehmatavalt nähtavaks muutunud.

Tegelikult ootasid finantsturud Euroopa Keskpangalt eile aga hoopis reaktsiooni Ühendkuningriigi majanduslikule seisundile. Selle asemel rääkis EKP juht Draghi, et turud peavad paraku ootama septembrini, mil saabuvad uued inflatsiooni- ja kasvunumbrid. EKP jättis paika ka senised intressimäärad.