Itaalia valitsusele tähendab see probleeme, kuna konfiskeeritud varasid ja raha tuleb hallata.

Mõnedel andmetel on ametnike kontrolli all olevate varade seas umbes 3000 ettevõtet, 12 000 kinnisvaraobjekti ja 2 miljardi euro väärtuses hoiuseid ja muid finantsvarasid.

„Itaalias on konfiskeerimisest raskem juhtida kinnisvara,“ ütles Sitsiilia prokurör Michelangelo Patane.

Läinud kolmapäeval teatasid võimud 1,6 miljardi euro väärtuses oletavalt maffiale kuuluva varade konfiskeerimisest. Nende seas on tosin äri ja umbes 700 maja, villat ja muud hoonet.

Itaalias on maffialt konfiskeeritud varad nii suur probleem, et nende haldamiseks loodi 2010. aastal eraldi amet – ANSBC.

„Meie kätte sattunud maffia kinnisvara, ettevõtted ja muud varad on rohkem, kui oleks oodanud,“ ütles ANSBC juht Umberto Postiglione AFP-le.

Üheks silmapaistvaks konfiskeeritud varaks on Sitsiilia linnas Catanias hallatav kuurort. Selle aedades on 300 turistidele mõeldud rannamajakest. Paraku on pangad mures maffiale kuulunud kinnisvara mineviku pärast.

„Pangad aeglustavad meie tegevust, kuna ei usalda konfiskeeritud ärisid,“ ütles seal töötav Salvatore Piggioli. „Kui me küsime neilt laenu, siis nad keelduvad seda meile andmast.“

Mõni ime, et valitsus püüab saada kontrolli alla maffia varasid. Varade juhtimine annab maffiale mõjuvõimu.

Itaalia seadused annavad võimudele õiguse preventiivselt konfiskeerida varasid, kus kahtlustatakse maffia osalust, ütles raamatupidaja Giuseppe Giuffrida. Ta on maffialt konfiskeeritud varade juhtimise ekspert.

Otsus varade konfiskeerimise üle võib tulla väga ruttu. Võimud lihtsalt vaatavad, kas kinnisvara väärtus vastab omaniku deklareeritud sissetulekutele. Kui kohtus võidavad kahtlusalused, siis neile varad tagastatakse.

„Ma olen ajutiselt juhtinud varasid kui ka konfiskeeritud varasid,“ ütles Giuffrida. „Mul ei ole kunagi olnud maffiajuhtidega äriprobleeme, kuna nad teavad, et see on kasutu. Mind on nimetanud ametisse kohus ja ma teen, mis on ettevõtte jaoks parim.“

Konfiskeerimised on muljet avaldavad. Kuue aastaga on konfiskeeritud 1286 hektarit maad, mis moodustab umbes kümnendiku Cataniast.

Samal ajal on kasvanud konfiskeeritud firmades töötavate inimeste arv 684-le. Sellega on muutnud agentuur Sitsiilia suuruselt neljandaks erasektori tööandjaks.

Kuid varade ära võtmine Sitsiilia Cosa Nostralt, Napoli Camorralt ja Calabria ’Ndranghetalt ei ole riskivaba.

Kaks ANSBC töötajat läksid Napolis kohaliku maffiooso kodu konfiskeerima ja said halva üllatuse osaliseks, kui üritasid ust avada.

„Me sisestasime endise omaniku minema visatud võtme lukuauku ja saime 380 volti elektrit,“ ütles Postiglione. „Õnneks ei saanud me surma.“

Konfiskeeritud varad võib müüa või anda tasuta linnade käsutusse. Näiteks üks Napoli villa, mis kuulus kurjategijate juhule Egidio Coppolale, muudeti muuseumiks.

ANSBC on korraga müünud 33 supermarketit ja ühe kaubanduskeskuse.