ITL kutsus sihtasutuse nõukogust alates 22. juunist tagasi enda poolt määratud nõukogu liikmed Avo Otsa, Erki Urva ja Taavi Talviku. Samuti soovitab ITL välja vahetada sihtasutuse juhatuse ning kaasata ka uuenevasse nõukogu koosseisu domeenihalduse temaatikat valdavad spetsialistid, vahendab BNS.

ITL märkis ministrile saadetud kirjas, et on oodanud nõukogu liikmete tagasikutsumisega seni, kuni on läbi viidud oluline osa domeenireformist, et oma taandumisega mitte kahjustada niigi habrast protsessi.

ITL selgitusel on nende otsus seotud Eesti Interneti Sihtasutuses ja selle ümber kujunenud olukorraga, kus ITL ning selle poolt nimetatud nõukogu liikmed tunnetavad vastutust oma tegevuse eest vastavalt sihtasutuse asutajana ja nõukogu liikmena, kuid peavad tõdema võimetust protsesse ja organisatsiooni, sealhulgas selle igapäevast juhtimist suunata ning kontrollida interneti kogukonna huvisid esindades. "Oleme probleemidele Teie tähelepanu juhtinud ka varem toimunud kohtumistel, kuid kahjuks pole toimunud arenguid olukorra normaliseerimiseks," seisab ITL-i kirjas.

Eesti Interneti Sihtastutus tegeleb ITL-i hinnangul riikliku sunni rakendamisega nii domeeninimede registreerijate, kui registripidajate suhtes, selle asemel, et teenida Eesti interneti kogukonda ehk domeeninimede registreerijaid, kuigi seda sätestab nii sihtasutuse põhikiri, kui domeenihalduse korraldamise alusdokument.

"Tunneme ennast halvasti, et pole omalt poolt suutnud piisaval tasemel interneti kogukonda esindada, kuid fakt on see, et kui meie esindajad jätkaksid nõukogu liikmetena, lepiksime tõsiasjaga, et nõukogust kujuneb läbipaistmatut olukorda kinnitav kummitempel. Näiteks peame nentima, et sihtasutuse juhatus on keeldunud nõukogule avaldamast otsuste tegemiseks vajalikke andmeid ning tavapärane on olukord, kus tehtud kulutuste suurus selgub nõukogu jaoks alles pärast seda, kui juhatus on alla kirjutanud siduvad lepingud," tõdes ITL.

Samuti väitis ITL, et domeenide tasumäär on liiga kõrge, kuid juhatus pole siiani esitanud selgitusi selle tasumäära kujunemise kohta, mistõttu pole sellel teemal sisuline arutelu võimalik olnud.

Sihtasutuse juhatus pole ITL-i selgitusel saanud aru enda rollist ja rollijaotusest nõukogu ja juhatuse vahel ega täitnud nõukogu poolt antud ülesandeid, pole suutnud valmistada ette strateegilisi plaane vastavalt interneti kogukonna soovidele ega tagada sihtasutuse tegutsemise läbipaistvust. Sihtasutuse juhatus peaks ITL-i soovitusel lõpetama registritasudena kogutud vahendite kontrollimatu kulutamise ja töötajate ja nõunike värbamise ilma avaliku konkursita.

Eesti Interneti Sihtasutuse juhatuse esimees on Marek-Andres Kauts ja juhatuse liige Jaak Lippmaa.