Valitsuse neljapäeval teatatud uudis pensionireformi muudatustest langes kohe opositsioonilise Reformierakonna terava kriitika alla. Sotsiaalministri ametit pidanud endine Reformierakonna juht Taavi Rõivas ütles, et selle ootamatu muudatuse tagajärjel kaob paljudel tööinimestel lootus suuremale pensionile. Rõivase sõnul tegemist on Mart Laari teise valitsuse aegse parempoolse pensionireformi olulises osas tagasipööramisega.

"Mul on kahju, et arukas inimene lihtsalt rumalat juttu räägib," ütles Rõivase kriitika peale Kaia Iva. Ta märkis, et sisuliselt on tegemist eelmise valitsuse töö jätkamisega.

"Kogu see temaatika peaks olema väga hästi endisele valitsuserakonnale teada. Eelmisel aastal oli teema ka kaks korda valitsuskabinetis pärast pikkasid uuringuid ja arutelusid. Millest jäi ilmselt puudu, oli otsustusjulgus," sõnas Iva.

Sotsiaalkaitseminister selgitas, et 77 protsenti inimestest saab alla keskmise palga ja kelle palk jääb kesiseks, siis see võimendub väga tugevalt tulevases pensionis. "Suur osa inimestest peaks täiesti elementaarsel moel hakkama edaspidi küsima pensionile jäädes sotsiaaltoetust. See ei peaks meie eesmärk olema," rõhutas ta.