Võru linnapea Ivi Eenmaa kruusikogu sai alguse 1991. aastal Ameerika Ühendriikides, kui ta Yale?i ülikoolis õppis ja samas ka loenguid pidas. Suhtlus toimus ülikoolis põhiliselt kohvikruusi taga ? kõigil olid ülikoolilogoga kruusid, osal nimigi peal.

?Yale?i ülikooli oma oli esimene. See on mul siiani alles,? meenutab Eenmaa. Eestisse naastes tuli tal mõte lasta valmistada rahvusraamatukogu meenekruusid ? nii oma töötajatele kasutamiseks kui ka külalistele jagamiseks. Ka see esimene rahvusraamatukogu meenekruus on Eenmaa Tallinna korteri köögiriiulil olemas.

Igalt reisilt kruus kaasa

Tol ajal tuli palju reisida, seepärast saigi Eenmaa reiside lahutamatuks osaks kaks rituaali. Kõigepealt saadab ta endale koju postkaardi, mis algab alati sõnadega ? ?Tere, Ivi! ...? ? ning sisaldab lühikest kirjeldust: kus ollakse ja mis toimub. Need postkaardid moodustavad juba omaette kogu.

Pärast sellise veidi muhviliku kirja postkasti pistmist üritab Eenmaa leida külastatava riigi või kohaga seotud kruusi, et see koju kaasa viia. Kogusse sobimiseks peab kruus kandma mingit märki viibitud kohast.

Eenmaa sõnul on tal 13 aastaga kogunenud umbes 220 kruusi. Et teadmine tema kruusikogumishimust on hakanud levima, siis on ka paljud organisatsioonid ja asutused tema kogu kingitustega täiendanud.

?Kruusidega on see hea asi, et neid ei pea deklareerima,? välistas Eenmaa ka ametniku töö ja kingituste vahelise konflikti.

Ainuüksi Võru linnapeana töötamise nelja esimese kuuga täienes ta kogu 10 kohaliku kruusiga ? linnavalitsusest, koolidest jne. Siiski tunnistab Eenmaa, et kogu pole päris täiuslik: kõigist külastatud riikidest kruuse kogust ei leia, samuti on mõned kruusid aja jooksul katki läinud. ?Muidugi on kahju, kui katki läheb. Eriti, kui tead, et sinna riiki nii lihtsalt enam ei satu,? märkis Eenmaa.

Milleks kruuse koguda? ?See annab elatud elu, mälestused. See on ka asi, mis ei katke,? põhjendas Eenmaa. Iga kruusiga seostub mingi emotsioon, mälestus, mida on hea meenutada.

Oma kogu pärlitena näitab ta päris mitut kruusi. Üks on pärit Jeruusalemmast, teine on soetatud New Yorgis vahetult pärast 11. septembri terrorirünnakuid ning kannab lisaks kaksiktornide pildile teksti ?We will remember...? (me ei unusta ? toim.). Erilisel kohal on ka 1930. aastatest pärit kruus, mille kinkis talle Maria Adamson arhitekt Irina Raua kaudu, kui sai teada, et Eenmaal on selline kogu.

Kruusidel on loomulikult ka praktiline väärtus ? ühiseks hubaseks kohvijoomiseks koos sõpradega sobivad nad ju ideaalselt. Ja iga külaline võib endale meelepärase riigi kruusi saada.

?Kruusidega on muidugi see jama, et neid tuleb üpris tihti pesta,? valgustas Eenmaa kruuside kollektsioneerimise töisemat poolt.

Eenmaa teine suur kirg on raamatud ? ka neid on riiulitele kogunenud märkimisväärne hulk. Ja pildid-maalid, mis kõik juba uue kodukorteri seintele ära ei mahu.