VTB panga asepresident ja finantsdirektor Herbert Moos ütles, et suures osas Vene riigi omanduses olev pank kaalub mitmeid paiku, kuhu kolida võiks, et luua oma Euroopa keskus. Nende seas on Frankfurt, Pariis ja Viin. Otsus võetakse vastu aasta lõpus.

„Meil olid Londoni kontoriga suured plaanid, aga pärast Brexitit me katkestame need ja hakkame neid ellu viima mujal," ütles Moos Financial Timesile.

Hääletusele eelnevalt ning ka selle järgselt on suur osa pangajuhtidest öelnud, et Suurbritannia peaks Euroopa Liitu jääma. Peab jääma ligipääs ühisturule ning seda just finantsteenuste osas. Brexiti korral peaks aga üleminek olema selline, et ühendus kunagi ei katkeks.

Arvatakse, et Suurbritannia finantssektoris võib kaduda 71 000 töökohta ning 10 miljardi naela jagu maksuraha.

VTBl on Londonis tööl mitusada töötajat, neil on kontorid veel mitmes teises Euroopa riigis nagu Saksamaal, Prantsusmaal, Austrias ja Iirimaal.

„Me ei saa seda otsust edasi lükata, sest see (läbirääkimised) ei saa olema kiire protsess," ütles Moos.

Pank ei usu, et Euroopa Keskpank lubaks neil teha kriitilisi operatsioone väljaspool eurotsooni. Kahes kohas sarnaste operatsioonide tegemine oleks aga liiga kallis.

VTB hakkab nüüd vaatama erinevate Euroopa paikade poole ning vaatab nii regulatsioone, fiskaalpoliitikat aga ka seda, kui palju töötajaid ehk talente nad leida võiks.

London jääb VTB-le oluliseks paigaks, kuid mitte peakontoriks.

VTB on varade mahult Venemaa suuruselt teine pank ja see on 61% ulatuses Vene riigi omanduses. Muidugi tähendab kõik see, et neid tabasid samuti Euroopa Liidu ning USA sanktsioonid. See pani neid enam vaatama Aasia suunas. Seal palgatakse uusi töötajaid tunduvalt kiiremas tempos.

Moosi sõnul on see neid vaid tagant tõuganud, et varuda rohkem välisvaluutat. Vene firmadel on omakorda vähenenud nõudlus dollari- ja euro-laenude järgi.

„Üks sanktsioonide tagajärg, mida Lääs ei soovinud on see, et Venemaal on toimunud oluline de-dollariseerimine. Suured korporatsioonid laenavad dollarites üha vähem," ütles ta.

„Nad on ühtlasi viinud välisvaluutat välispankadest ära VTB ning Sberbanki ning meie välisvaluuta reservid on kasvanud 20% võrra ja seda viimase aastaga. Meil on nüüd 6-8 miljardi dollari eest lisaraha, mida me ei saa investeerida. Seega konverteerime me seda rubladeks, mida me just väga tihti ei tee."

Suurbritannia on olnud euroliidus üks kõvemahäälseid Vene sanktsioonide toetajaid. Kui nad liidust lahkuvad võib nende toon muutuda pehmemaks.