Kuna eelnõu seletuskiri ei peagi olema sisuline analüüs, siis ei ole seal kahjuks arvesse võetud aga seda, et maksubaas on oma olemuselt paratamatult dünaamiline – kui astmeline maks tuleb, siis paljud suurepalgalised muutuvad kohe väikesepalgalisteks. Atraktiivne maksubaas sulab kui esimene lumi.

Loomulikult ei kavatse kõik rikkad astmelise tulumaksu pärast oma palku dividendide või muude tulude taha ära peita ja töötasuna vähem raha välja võtta. Heaks näiteks eeskujulikest rikastest on riigikogu liikmed, keda ei pane oma miljonipalku alandama isegi kartus astmelise tulumaksu ees. Seega tulumaks riigikassasse mingi raha ikkagi toob, ilmselt mitte 3,5 miljardit krooni, kuid 2 või 2,5 miljardit saaks ehk küll.

Viimased nädalad on näidanud, et astmelise tulumaksu kava on ühiskonda justkui vaimupimedusega löönud. Ollakse kas täiel rinnal poolt või kategooriliselt vastu. Sisulist diskussiooni ja arutelu aga ei toimu. Astmelise maksu propageerijad piiravad oma väljaütlemised lihvitud reklaamlausetega. Vastased ütlevad lihtsalt, et astmeline tulumaks viib Eesti musta auku. Ei mingit sisulist ja intelligentset arutelu.

Arvestades seda, et astmeline tulumaks võib juba järgmisel aastal Eestis elu korraldama hakata, tuleks täna mõelda välja rakendus rikastelt kokku kogutud rahale. Olgu see siis kaks miljardit või pisut rohkem – vaja oleks sisulist ideed selle paigutamiseks viisil, mis aitaks Eesti majandusel jalgu alla saada.

Üheks heaks alternatiiviks on Tallinna linn oma sotsiaalsete töökohtade, initsieeritud ettevõtluse ja muude abimeetmetega. Astmelisest tulumaksust kogutud raha võib kasutada Tallinna abipaketi laiendamiseks üle kogu Eesti ja seeläbi üldise arengumootori loomiseks riigis.

Kui kellelegi ei sobi Tallinna mudel või ta kahtleb selle tulemuslikkuses, siis tuleks midagi paremat välja pakkuda. Niisama igaks juhuks vastu olemine ei vii asju edasi. Riigi majanduspoliitika kandev idee ei saa piirneda üksnes sellega, millise valemi järgi rahvalt raha välja meelitada, et siis sellega enam mitte midagi tarka peale hakata osata. Meie majandus ei saa uut tõuget seeläbi, kui riigikogu palkadelt pisut suuremat tulumaksu koguda või vaesed tunnevad, et rikastele sai kätte makstud. Vaja on kandvaid ideid ja raha.

Tallinna majanduspoliitilise skeemi järgi üleeestiliselt investeeritud astmelise tulumaksu poolt toodud miljardid on kindlasti üks idee.