"Varade maksud on õige lahendus pikemas perspektiivis, mitte praegu," arvab IT firma Helmes juht Jaan Pillesaar kommentaariks OECD ettepanekutest Eesti riigi reformimise kohta.

Eile avaldatud OECD raport soovitas Eestil vähendada sotsiaalmaksu. Samas öeldi, et kaaluda tasuks ettevõtte tulumaksu tagasitoomist ning kinnisvara maksude kehtestamist. Nagu OECD ka ise möönis on tegu ettepanekutega keskpikas kriisi, mitte ettepanekutega tänase kriisi lahendamiseks.

"Kinnisvara kui maksubaas ise täna küsitava väärtusega, kas lõhki laenanud kinnisvaraomanikud jõuavad seda maksta?," küsib Pillesaar "Teiseks on kinnisvara vara, millest on väga raske loobuda – seega seaks kinnisvaramaks väljapääsmatusse olukorda paljud inimesed, kes juba täna ei suuda oma kodulaene teenindada."

"Erinevad uuringud on tõestanud, et kõige vähem kahjulikult mõjuvad majandusele tarbimismaksud ja seejärel vara- ja ressursimaksud. Ja kõige halvemini mõjuvad majandusele tööjõumaksud, ühe maksukrooni peale taandades," rääkis Pillesaar.

"Kui riigieelarve aukude täitmiseks enam muid võimalusi ei jää, siis maksude tõstmise osas soovitan mina tõsta käibemaksu ja/või asendada dividendimaks ühtlase madala tulumaksuga," lisas Pillesaar "Ning kindlasti tuleb langetada töökoha loomise makse ettevõtetele. Olukorras, kus meil on 100,000 töötut varsti, ei tule seda ehk enam kellegile seletada."