Eestis on tööjõumaksud väga kõrged. Ettevõtjad on ammugi kurtnud, et uute töökohtade loomine on keeruline. See on väga kallis. On Teil häid lahendusi pakkuda?

Mina pooldan sotsiaalmaksu lage, aga ühtlasi oleks mõistlik kehtestada ka sotsiaalmaksu põrand, et ka minusugused, kes võtavad kahtlemata ka dividenditulu, teaksid palju nad siis peaksid endale tegelikult palka maksma. Ma võiksin endale ka miinimumpalka maksta, aga olen jäänud ikkagi sinna paari tuhande euro juurde.

Aga haritud tööjõu siia meelitamisega ei ole tegelikult sotsiaalmaks üldse seotud. Tegelikult peaksime tegelema sellega, mida meil on nendele inimestele pakkuda. Milline on meil arstiabi kättesaadavus? Kuhu saaks enda lapse lasteaeda panna? Palk pole üldse peamine. Skype`s töötab eesti keelt oskav dominikaani poiss, väga helge peaga, tubli, ta on endale elu Eestiga sidunud. Kuidas me saaksime temasuguseid veelgi rohkem Eestisse tuua. Ja samamoodi, kuidas saaksime lahkunud eestlasi Eestisse tagasi tuua.

Eesti 30 aasta perspektiivis on kõige olulisem küsimus rahvaarv. Meid on vähe ja jääb kogu aeg vähemaks. Fertiilses eas naised lahkuvad Eestist, lapsi sünnib vähe, inimesed surevad suhteliselt noorelt. Kui minu teha oleks, kahekordistaksin arstide palka kohe ja kõigil. Rahvatervis ja rahva harimine, kuidas tervist hoida, kui kaua ma veel vastu pean, kas minu tervisliku seisund üldse huvitab kedagi. Tervishoidu peab investeerima kohe. Ja ma ei pea siin jälle silmas uute, uhkete majade ehitamist. Eestis on kohati üldse nii, et ehitame siin vägevaid muuseume ja viadukte, aga varsti vaatame, et kellele neid vaja oli. Inimesi jääb samamoodi jätkates aina vähemaks.

Loe täispikka intervjuud kolmapäevasest Ärilehe paber või digiversioonist.