Jaapani viskid on aastaid võitnud viski ajakirja Whisky Magazine Awards auhindu, sealhulgas maailma parima ühelinnaseviski auhinna, vahendas Business Insider.

Mõned Jaapani viskid on nii ihaldatud, et ostjad on viinud hinnad oksjonitel kümnete tuhandete dollariteni pudeli eest. Üks Yamazaki 50-aastane ühelinnaseviski müüdi tänavu oksjonil Hong Kongis 33 169 dollari eest – seda on toodetud vaid 150 pudelit.

Pole kahtlust, et rahvusvaheline nõudlus Jaapani viski järele kasvab – selle eksport on 2008. aastast kasvanud 86 protsendi võrra. Mahu järgi impordivad Jaapani viskit kõige rohkem Taiwan, Prantsusmaa, Venemaa ja Hiina, selgus Euromonitori statistikast.

„Jaapani viski tervikuna on absoluutselt fantastiline,“ märkis viski esindusürituste korraldaja Whisky Dog kõneisik Nicholas Pollacchi. „Jaapani kvaliteet on erakordne ning seda on seal tehtud juba 100 aastat,“ lisas ta.

Kommertslik tootmine algas Jaapanis 1924. aastal, kui napsude valmistaja Shinjiro Torii avas tootmise Yamazakis. Seda hakkas juhtima Masataka Taketsuru, kes õppis destilleeritud jookide valmistamist Šotimaal ning tõi omandatud tehnikad tagasi Jaapanisse.

Hiljem lõi Taketsuru oma firma Nikka, mis on täna üks Jaapani kuulsamaid viski tootjaid. Nikka Yoichi 20-aastane ühelinnaseviski nimetati Whisky Magazine poolt maailma parimaks 2008. aastal.

Viski tootmine on jõudnud viimase 10 aasta jooksul lisaks USA-le, Jaapanile, Iirimaale ning Šotimaale, riikidesse nagu Inglismaa, Lõuna-Aafrika, India ja Austraalia, mis on juba noppinud parimaid kuldse joogi auhindu.

Kuid isegi kasvavas ülemaailmses konkurentsis on Šotimaa juhtival positsioonil. Šoti viski, üks pudel Macallan "M" viskit, hoiab kõige kallima viski rekordit – see müüdi enampakkumisel 628 205 dollari eest.

Ning viski on endiselt Šotimaa suurim ekspordiartikkel nafta järel. Šotimaa saadab igas sekundis välismaale 40 pudelit viskit, mis tõi eelmisel aastal riigile 6,7 miljardit dollarit. Ega šotlased kutsu asjata viskit "kuldseks naftaks".