Eestis elav jaapani ärimees tahab tuleval aastal hakata ehitama Pusku külla Ridala valda ligi 70 krundiga ja sinna juurde kuuluva infrastruktuuriga uut elamurajooni. Mees, kes temaga paar aastat koos töötas, nimetab aga seda jaapanlast petiseks, kirjutas Lääne Elu.

Paar päeva tagasi lõppes elurajooni detailplaneeringu avalikustamine. Ridala vallavanema Toomas Schmidti sõnul jääb see nüüd ootama kehtestamist, mis toimub ilmselt volikogu istungil septembris.

Vallavanema sõnul on tegemist ilusa kohaga, mis jääb lennuvälja serva ja on merest umbes 600 meetri kaugusel.

„Üks aktiivne inimene on hakanud üht piirkonda arendama ja vald noogutab sellele, kui see meile kasulik on,” ütles Schmidt.

17 hektari suurusele maaalale on kavandatud 64 krunti, samuti kolm terrassmajade krunti. Krunte on mitmes suuruses, 1000–5000 ruutmeetrini.

„See on omaette elurajoon, Kaasiku ja Kadaka kinnistu, haljastuse, liikluskorralduse ja muu säärasega,” selgitas Schmidt. „Planeeringult loen, et omanik on Tallinnas elav Toshio Kawabe.”

Kawabe esindaja Erja Järvis ütles, et rajatav elurajoon esindab uut elamisstiili, mitte ei ole suvilaid ega kodusid. „Tänapäeval on võimalik tööd ja kõike muud teha ükskõik millises maailma nurgas,” märkis ta. „Sellest tuligi idee teha kunstnike küla, kuhu neid tuleks üle maailma.”

Järvis lisas, et krunte võivad osta kõik soovijad, mitme kunstnikuga väljastpoolt Eestit käivad praegu ka läbirääkimised ja 10 protsenti krunte on juba eestlaste ja välismaalaste broneeritud.

Järvis ütles, et on vara rääkida elamurajooni ehituse või kruntide maksumusest. „Rajoon ehitatakse investorite rahaga. Ilmselt läheb suuremaks ehituseks tuleval suvel, kuid oktoobris tulevad asjahuvilised väliskülalised krunte vaatama,” märkis ta.

Varem on meedias kirjutatud Kawabe huvist ehitada elamurajoon Paidesse. Samuti on ta huvi tundnud investeerimise vastu Kose valda Harjumaal.

Paide linnavalitsuse teabenõunik Eha Moosel kinnitas, et Kawabe käis 2001. aastal Paides uurimas võimalust ehitada jaapani pensionäridele elamurajoon. Ta nentis, et ärimees käis Paides veel kord ja rohkem pole temast kuulda olnud. „Meil on väike rahulik linn. Ilmselt polnud meie linn sobiv või suhtleb ta ettevõtjatega otse.”

Ka Kose vallast kinnitati, et Kawabe käis ja lubas tervisekeskuse ehitada, kuid nüüd pole temast enam midagi kuulda.

Toona räägiti ajakirjanduses, et ärimees kavatseb Eestisse paigutada vähemalt paarsada miljonit dollarit, mis teeb üle kolme ja poole miljardi krooni.

Harjumaal Kose vallas elav Tõnu Tähe ütles, et tema saatis toona jaapani ärimeest ja viis teda kokku omavalitsusjuhtidega üle Eesti. Nüüd tahab Tähe jaapanlast kohtusse anda.

„Mina promosin teda. Lubadused, mis ta andis, olid väga ilusad ja ahvatlevad. Nüüd on selgunud, et tegemist on petisega, kes on Jaapani maksupolitsei eest siin redus,” ütles Tähe. „Ta on mulle kahe aasta eest palga võlgu ja tema tõttu olen kaotanud ka mulle olulisi inimesi. Mina pole ainus, keda ta petnud on.”

Tähe sõnul on Kawabe teinud ka ettepanekuid rahapesuks ja hakata vahendama prostituute Eestist Jaapanisse.

Kuulnud Lääne Elult, et Kawabe kavatseb Läänemaale elamurajooni ehitada, hakkas Tähe naerma ja ütles: „Jumal küll, eks ta püüab nüüd mujalt lolle leida. Ta on kõige naturaalsem petis, kes arvab, et kaugel väikeses Eestis elavad idioodid ja aborigeenid.”

Kawabega kokku puutunud anonüümseks jääda soovinud allikas kinnitas suures osas Tähe juttu ja ütles, et petiseks ta Kawabet otsesõnu ei nimetaks, kuid jaapanlase ettevõtmistele ei panustaks.