Bloomberg annab ülevaate Nomura analüütikute ennustatud kümnest sündmusest, lisades analüütikute sõnumi, et ükski neist sündmustest pole siiski panga regulaarse uusaastaprognoosi põhistsenaariumi osa.

1. Venemaa sõjateel

Venemaa sõjaline agressioon Ida-Euroopas on üks suurimaid riske tuleval aastal. Ehkki invasioon ise on vähetõenäoline, võib populistlike liidrite esiletõus Euroopas ning USA välispoliitika muutumine luua sellele sündmusele aluse. Riski maandamiseks tuleks Nomura analüütikute arvates panustada finantsinstrumentide abil Balti riikide jõuetusele laenumakseid tasuda.

2. USA tootlikkuse äkiline kasv

USA presidendiks valitud Donald Trumpi rahasüstid majandusse võivad kasvatada kiiresti tootlikkust. Nomura märgib, et investeeringud uurimis- ja arendustöösse (R&D) juba kasvavad. nagu 1990ndate tehnobuum võib seegi buum tabada investoreid ent ootamatult. Buumi järel võib saabuda rida intressitõstmisi föderaalselt keskpangalt, aga ka toorainete kiire hinnatõus.

3. Hiina laseb jüaani kursi vabaks

Hiina jooksevkonto šokk võüib sundida maailma suuruselt teist majandust kiirelt liberaliseerima oma valuutarežiimi. Tõenäosus selleks sündmuseks järgmise 12 kuu jooksul on väike, kuid Nomura hoiatab, et investorid peaksid selle sündimisel olema valmis jüaani ootamatuks nõrkuseks.

4. Brexiti katkemine

Ühendkuningriigi peaminister Theresa May on lubanud märtsis Euroopa Liidust lahkumise ehk Brexiti protsessi käivitada nin on öelnud, et "Brexit tähendabki Brexitit". Kuid seda protsessi võivad teelt kraavi ajada kaks üksteisele järgnevat sündmust: ülemkohtu otsus, mis võib käivitada uued üldvalimised ja ELi meelemuutus, nii et Suurbritanniale pakutakse äkki soodustingimusi ELi jäämise korral.

5. Arenevate turgude kapitalikontroll

Kui Trumpi finantssüstid tugevadavad USA majandust, kerkib ka kapitali tootlus ja dollar tugevneb. See võib omakorda suure kapitali voolu USAsse riikidest, kus on ujuv valuuta, madalad reservid ja madalad intressimäärad, mis omakorda võib sundida noid riike võtma kasutusele drastilisi meetmeid oma majanduse päästmiseks.

6. Inflatsioonihüpe Jaapanis

Mis siis, kui turg arvab valesti, et Jaapani inflatsioon kasvab tuleval aastal mõõdukalt? Kiire tõus hindades võib sundida Jaapani keskpanka tõstma kiiresti intressimäärasid, mis omakorda tekitaks suuri laineid teistelgi turgudel.

7. Arvelduskriis

Süsteemsete riskide ohjamiseks loodud arveldusinstitusioonid kätkevad endas samuti süsteemseid riske. Rahaturu valvurid on sellest teadlikud ja juba üritavad maandada võimalikke kriise. "Pankade rahahäda, tagatiste kriis ja ülehinnatud turul toimuvate kiirete võnkumiste koosmõju võib viia suure kriisini, mille keskmes on keskinstitutsioonid," hoiatab Nomura.

8. Trump kisub föderaalreserviga tüli

USA keskpangana toimiva föderaalreservi juhtkond ja president Janet Yellen said presidendikampaania ajal palju kriitikat ning Nomura arvestab suureks riskiks seda, et pank sunnitakse 2017. aastal oma poliitikat muutma.

9. Abenoomika lõpp

Tõenäoliselt võidab praegune Jaapani peaminister Shinzo Abe üldvalimised ja tema toetus tegevneb. Kuid võib minna ka vastupidi ja see oleks Abe aetava majanduspoliitika, nn abenoomika lõpp. Järelm oleks Jaapani varade järsk hinnalangus, mis leviks edasi üle maailma.

10. Sularaha saab otsa

On selge, et elektroonilised arveldused võtavad aina enam ja enam sularahalt turgu, kuid Nomura toob esile ühe tõiga, miks peaks üleminek totaalsele elektroonilisele arveldusele toimuma järgmisel aastal: negatiivsed intressimäärad. Elektroonilistele arveldustele üleminek ei lase hoiustajatel vältida negatiivset intressi lihtsalt sularahakuhja madratsi alla toppides. Selle stsenaariumi risk on see, et hoiustajad saavad kahju ning inimesed hakkavad sularaha asemele välja mõtlema selle ekvivalente.