Kaks päeva pärast Jaapani posti ja temaga seotud ettevõtete börsile tulekut on need ettevõtted kokku väärt 36 miljardit rohkem kui valitsus nende eest küsis, kirjutab Bloomberg.

Jaapani posti kindlustusseltsi aktsia hind tõusis neljapäevani 77%. Jaapani postipanga hind tõusis 22% ja postiettevõtte enda oma 30%. Kõigi kolme hinnad tõusid ka reedel.

Peaminister Shinzo Abe kasutas madalat hinda rahva meelitamiseks. Edukas IPO aitab inimeste seas aktsiaid populariseerida. See viib rohkem säästetud raha aktsiatesse, mis aitab majandust.

„IPO järel oli nõudluse tipp, kuid ratsionaalselt mõeldes – kes ostaks selliste kõrgete hindadega aktsiaid,“ küsis Ichiyoshi varahalduse juhatuse esimees Mitsushige Akino. „Kui aktsiad hakkavad langema, siis meelestatus muutub. Kui aktsiad kukuvad kõvasti, siis mõjutab see kogu aktsiaturgu.“

Terve kuu aega kestnud aktsiapakkumine märgiti üle juba mõne päevaga. Ka muidu investeerimisest eemal seisjatele meeldis ettevõtete seotus valitsusega ja kõrge dividenditootlus. Jaapanlased on tuntud oma riski vältiva käitumise poolest. Nende üüratutest säästudest vaid 11% oli aktsiates. Umbes pool rahast oli pangahoiustel.

Jaapani postipank on hoiuste poolest riigis suurim pank.