Lae värvimiseks on vaja värvi, maalrirulli ja redelit. Kaheksaastmeline umbes 700-kroonine redel sobib selleks suurepäraselt. Fago Estonia pakub aga redelile alternatiivi kohmakaid vedrustatud rauast Stiltsi jalapikendusi, mis tõstavad maalija meetri jagu laele lähemale. Edasi tuleks siis reipalt seinani sammuda, värvipott ühes ja pintsel teises käes, ja Ïongleerides lastele kodust tsirkust teha. Nalja nabani kümne redeli hinnaga.

Alumiiniumjalgadest on abi siiski vaid oskuslikule meistrimehele – see selgus, kui Sadolini värvikeskuses oma tasakaalu proovile panin.

Minu pooleteise meetri pikkusest kehast moodustavad jalapikendused poole, niisiis loobun juba eos soovist näida profina ja jalgadega ise toime tulla. Proovin võltsjalgu kinnitada toolil istudes – nagu paneks suuski alla. Klambreid on vaid kaks: üks kinnitamaks jalalaba alusega ning teine läheb sääremarja ümber. Kinnitused käivad lihtsalt kinni, seega kontrollin igaks juhuks üle, ega nad sama kergelt lahti ei tule. Ei tule.

Nüüd püsti! Aga oh õnnetust! Saan küll jalad enam-vähem maapinna suhtes vertikaali, ent keha ülemine pool ühes kätega jääb toolile. Silla asendit on küll vahva pikkade jalgadega proovida, kuid ei tohi unustada eesmärki – tõusta ja värvida.

Panen jalad uuesti alla kõrgemal laual, et siis otse istumast tegudele minna. Sadolini värvikeskuse müügiesindaja Jakko Sikkar püüab mind ergutada jutuga, et tema on näinud inimesi isegi jalapikendustega jooksmas. Ja mina olen näinud habemega naist, mõtlen ma.

Otsustan veel mitte alla vanduda, ning toetan oma käe ikka veel truult minu kõrval seisva müüja õlale. Esimene vetruv samm, järgneb teine – jalad on rasked, hirm ninali lennata suur.

Ah jaa, värvipott ja pintsel on vaja samuti kaasa haarata. Pintsli tõstmisel läheb kõhu alt õõn-saks. Jumal tänatud, et ma päriselt värvima ei pea, tõmban paar kiiret sümboolset pintslivibutust ning jään kahe jalaga kindlalt maa peale seisvale müüjale paluvalt otsa vaatama.

“Aga kõnni ka ikka natuke,” ergutab ta. Vastumeelselt võtan ette paarimeetrise teekonna. Kui alla mitte vaadata, siis polegi nii hirmus. Kindlasti on veelgi trikke, kuidas jalapikendustega toime tulla, kuid jätan need professionaalide pärusmaaks.

Otsustan oma kodu laed edaspidigi redeli otsast värvida. Sikkari nendib, et tema arvates polegi kodus mõtet nendega jännata. Jalapikendusi ostavad peamiselt ehitusfirmad suuremateks töödeks. Kusjuures tegija maaler ei vaja pikenduste allapanekuks teiste tugegi, vaid naaldub seina najale.

Jalapikendused

•• Stiltsi jalapikendused on pärit Ameerikast, ent on populaarsust võitnud juba ka Saksamaal.

•• Magneesiumist maalrijalgu toodetakse samuti neile, kellel on allergia alumiiniumi vastu.

•• Eestis on müügil neli erineva suurusega mudelit - 40-80 cm, 30-60 cm, 50-100 cm ja 80-100 cm.