Utilitase nõukogu esimees Kristjan Rahu ütles, et EDIF II näol liitub Utilitasega tunnustatud rahvusvaheline infrastruktuurifond, millel on mitmeid investeeringuid Lääne- ja Põhja-Euroopas ning ligipääs rahvusvahelistele kapitaliturgudele.

Täna Tallinnas allkirjastatud lepingule omandas EDIF II OÜ-s Utilitas 85-protsendilise osaluse ning Utilitase senised omanikud ja juhtkonna liikmed säilitavad ettevõttes kokku 15-protsendilise osaluse.

"Utilitas on fondi esimene investeering Balti riikides ning seni ainus suure rahvusvahelise infrastruktuurifondi investeering siin piirkonnas. Ootame EDIF II ja First State’i tiimiga pikaajalist koostööd. Meie eesmärk on tagada, et Utilitas püsiks rohelise energia arendajana esirinnas," kirjeldas Rahu.

First State'i infrastruktuuriinvesteeringute valdkonna partner Niall Mills ütles, et neile teeb rõõmu, et Utilitas on fondi esimene infrastruktuuriinvesteering Eestis. "Meile kui pikaajalisele investorile on eriti oluline Utilitase juhtiv positsioon kestliku ja töökindla kaugküttevõrgu operaatorina, erilise rõhuga taastuvenergia tootmisel,“ rääkis Mills. Tema kinnitusel hakatakse koostöös kaasaktsionäride, juhtkonna ja töötajatega ettevõtet edasi arendama.

Lähtudes integreeritud lähenemisest vastutustundlikule investeerimisele kõigis ärivaldkondades, on võtnud First State suuna, et rakendab ÜRO jätkusuutliku arengu eesmärke kõigis oma portfelli kuuluvates ettevõtetes. Aastal 2017 tootis Utilitas üle 50 protsendi energiast taastuvatest allikatest ning ettevõte on energiasektori innovatsiooni eestvedaja, mis tähendab, et Utilitas sobib väga hästi First State’i investeerimisstrateegiaga.

Utilitas on Eesti suurim kaugkütteettevõte ning üks suuremaid taastuvenergia tootjaid. Ettevõte haldab 521 km ulatuses kaugküttetrasse ning ta varustab soojusega ligi 166 000 kodumajapidamist kaheksas Eesti linnas, kaasa arvatud Tallinnas. Utilitase kontserni kaugkütteettevõtete Utilitas Eesti AS ja Utilitas Tallinn AS ning koostootmisjaamade operaatori Utilitas Tallinna Elektrijaam OÜ juhtkondades muudatusi ei toimu.

Utilitase kontserni juhina jätkab Priit Koit ja nõukogu esimehena Kristjan Rahu. Nõukogu täiendatakse kahe uue liikmega, kelleks on First State’i direktor Gregor Kurth ja sõltumatu liikmena Andreas Greim, kes on Dalkia Internationali, Areva ja Électricité de France’i kogemusega kaugkütte- ja energiasektori ekspert.

Tehingut finantseeris rahvusvaheline pankade sündikaat, kuhu kuulusid Skandinaviska Enskilda Banken ja Crédit Agricole Corporate and Investment Bank garanteerijatena ning HSH Nordbank. "Käesolev tehing näitab selgelt, et taastuvenergiaprojektid ning ambitsioonikad Eesti ettevõtted on rahvusvahelistele investoritele atraktiivsed ning SEB-l on hea meel toetada Utilitase edasist arengut,” ütles SEB Panga juhatuse liige Artjom Sokolov.

Utilitase omanikke nõustasid tehingus Superia Corporate Finance ning Advokaadibüroo Triniti. First State’i nõustasid DC Advisory ning Advokaadibüroo Cobalt.