„Autopesijad peavad seljad kokku panema, sest turg on eelmise aastaga võrreldes langenud kuni 40 protsenti,” ütles Jazz Pesulate juhataja Janek Mellikov. „Jazz kavatseb laieneda nelja Eesti linna, kus pakume kohalikele tegijatele frantsiisilepingut.”

Frantsiisileping Jazziga toob väikesesse autopesulasse suurte kütuse jaemüügi kettide kliendid, kes saavad kaardiga tasudes nii hinnasoodustust kui ka krediiti.

Jazz pakub frantsiislepingut nendele pesulatele, kes suudavad oma tehnoloogia ja teeninduse tasemega vastu võtta väheseid järele jäänud rahakaid, kuid nõudlikke autoomanikke. Läbirääkimised käivad neljas väikelinnas, mille pesulad loodavad uue kaubamärgi abil klientide säilitamise nimel teenust mitmekesistada. Kaarte soostusid avama rakverelased ja pärnakad.

„Jazzi frantsiisilepinguga seame me sisse kaardimakse, mida meil varem pole olnud, ehkki inimesed on küsinud,” rääkis I.S.P.K. Auto juhataja Tiit Moik. „Rakvere on väike, mistõttu me ei võidaks, kui viiksime teise pesuseadme uude kohta. Jazzi abil loodame endale saada Alexela ja Neste bensiinijaamade kaardiomanikke.”

Autopesu ja ülevaatuse teenust juba 15 aastat pakkunud I.S.P.K. loodab uue kaubamärgi oma pesulale kinnitada juba uue aasta alguses. Rakveres tegutseb kaheksa autopesulat.

Pärnus Jazziga frantsiisilepingu läbirääkimisi alustanud Papiniidu autopesula tegutseb aasta, pakkudes hinnasoodustust kõrval asuva Lukoili bensiinijaama klientidele. „Turu langus on olnud tõepoolest väga suur ning loodan tänu Jazzile lisaks Lukoilile saada veel kahe suure kütuseketi kliente,” selgitas pesula omanikfirma Sarrus Sisustuse juhataja Sulev Saar. „Jazzi kaubamärki Pärnus seni ei ole ning nende sooduskaartide süsteem aitab loodetavasti ärile kaasa.” Pärnus töötab tosin autopesulat.

Lepinguliste klientide tugi

Ühinemist ei kaalu need pesulad, kes pakuvad teenust suurklientidele. „Meie jätkame vanas vaimus edasi, sest oleme väga hea tasemega ja kiired,” ütles Tondi käsipesula omanik Mati Veetõusme. „Meile tuleb tänavalt väga vähe kliente, põhiliselt teenindame suurfirmasid.” Tondi käsipesula teenuseid kasutavad Saku Metall ja Info-Auto.

Fordide ja Volvode müügiga tegelev Info-Auto võib aga pesuteenuse sisse ostmisest loobuda, sest investeeris hiljuti varasemast paremasse pesuseadmetesse. „Varem me pesime müüki minevaid kasutatud autosid väljaspool, kuid nüüd püüame ise hakkama saada,” ütles Info-Auto teenindusjuht Eero Küüra. „Varem ei suutnud neli pesijat kõiki autosid läbi lasta, kuid nüüd oleme valmis pesema ka neid autosid, mis tulevad väljapoolt meie müüki ja teenindust.”

Üha rohkem autoomanikke eelistab kõhna rahakoti tõttu sõita määrdunud autoga.

Mitmed klientide võitmiseks kevadel hinnalangetuse teele läinud väikesed autopesulad on nüüdseks uksed kinni pannud või suundunud majanduse halli tsooni. Tänavune vee, elektri ja maksude kallinemine ei võimalda autopesulatel olulist hinna langetamist, ilma et kannataks teenuse kvaliteet või maksukohustuse täitmine. Eesti suurima automaatpesulate võrguga Statoil seevastu langetas pesuhindu viiendiku võrra. Kuid autopesu kuulub Statoili kõrvaläride hulka, mis peab bensiini ja esmatarbe kaupade müüki toetama.

Majandusbuumi ajal pesid lahtisel pesuturul tegutsevad ettevõtted Eestis igal aastal kokku ligi miljon autot, kuid nüüd on jäänud järele hinnanguliselt ligi 600 000 pesu.

Suurimale pesuketile Statoilile kuulub 23 automatpesulat, Jazzile kümme, sõltumatult tegutseb veel tosin automaatpesulat. Hinnanguliselt tegutseb Eestis veel ligi 130 autode käsipesulat.

Kommentaar

Helle Kirs-Toiger

Eesti Statoili peadirektor

Statoili autopesula teenuse müük on järginud Eesti jaekaubanduse üldist langustrendi ning üheksa kuuga oleme eelmise aastaga võrreldes pesnud 18% vähem autosid. 

Automaatpesu pakkujaid on Eestis vähe, sisuliselt vaid Jazz ja Statoil. Kuid rohkesti tegutseb üksikuid väikeettevõtjaid, kes majandavad 1–3 käsipesulat.  

Pesulateenuse hinnaskaala ulatus analüüsi ajal tänavu augustis ja septembris 50 kroonist kuni 330 kroonini. Seejuures on hulgaliselt üksikpakkujaid, kes osutavad käsipesu teenust näiteks 50 krooniga, mispuhul tuleb tõdeda, et tegemist on kas äärmiselt kuluefektiivselt tegutseva äriga, teadlikult teenuse müügiga alla omahinna või seadusega kehtestatud maksudest hoidumisega. Halli tsooni olemasolule viitab tähelepanek, et üksiku käsipesula teenuse kasutamisel on ainsaks või eelistatud arveldusviisiks sularaha.

Üldisi jaehindu Statoil sel aastal muutnud ei ole, kuid kliendikaardi omanikele langetasime septembris autopesula teenuste hindu.