Viimastel aastatel on ta tõusnud Mehhiko narkokaubanduse juhtfiguuriks. Ta on saanud võimsamaks kui El Chapo. El Mencho juhib kartelli Cartel de Jalisco Nueva Generacion. Nad laiendavad oma haaret jõusliselt ning vahendeid valimata. Nad on isegi kasutanud eesmärgi saavutamiseks raketiheitjaid. El Mencho on Mehhiko suurim kurjategija.

Tänapäeva kartellijuhid peavad olema väga nutikad, et olla edukad. Narkovõrgustikud muutuvad pidevalt, kuid hea on neile see, et politsei ei ole suutnud suuri bosse eriti kiusata ja kinni nabida. El Chapo näide on ka hea - kui mitu korda õnnestus tal vanglast põgeneda. Narkokaubanduskett on nüüd laienenud USAst Hiinasse ja Euroopasse. Kaos on nii narkokaubitsejate seas kui ka neid jälitavate ametnike hulgas.

El Mencho on seda kõike väga hästi ära kasutanud. Ta on kaosest võitnud. Ta on vahetanud lähedasi kambajõmme ning vahetanud amfetamiiniga kaubitsemise heroiini vastu. Samal ajal on mees suutnud väga edukalt olla peidus. Tema kartell on pidevalt kasvamas. Mees teenib kartellijuhina väidetavalt 10-20 miljonit dollarit aastas.

El Mencho on ärimees, kel on sõduri mõtteviis. Ta hävitab kõik, kes ta teele ette jäävad. Väidetavalt on ta endine politseiametnik. Isegi need, kes on narkoparuni tegemistega lähemalt kursis ei tea täpselt tema eesnime. Ühed ütlevad, et see on Nemesio, teised jälle et Ruben. Mehe taktikalised oskused kinnitaks justkui teooriat, et tal on politseisüsteemi taust. Ta on hetkel võitmas sõda selle sama süsteemi vastu.

2014. aastal külmutas USA mehe varad. Ta on USAs ka vangis istunud. Heroiiniga kaubitsemise eest. See on ka ainuke kord, kui mees on rootsi kardinate taga viibinud. Sama ei saa öelda tema 24-aastase poja El Menchito kohta, kes on juba praeguseks vangis olnud kolmel korral.

Viimasel 15 aastal on Mehhiko narkoturul toimunud oluline muutus. See on toimunud tänu sellele, et riigis ei valitse enam üks erakond, nüüd on neid mitu. Varem andsid riigijuhid kartellidele vabad käed, aga küsisid selle eest ka suurt raha. Nüüd nad enam kartelle "maksustada" ei saa ning nii on jõukudel rohkem raha käes. Võim läks enam kartellidele ning nad muutusid vägivaldsemaks. Kui ärimees ei maksa kartellile katust, siis visatakse tema uksest sisse granaat.

Kartellid tapavad palju. 2006 ja 2012. aasta vahel tapeti Mehhikos 60 000 inimest. El Mencho tundub soovivat olla isiklikult selle taga, et see number aina kasvaks. Kui Youtube'st otsida Cartel de Jalisco Nueva Generacioni kohta, siis võib leida jubedaid videoid. Mõned aastad tagasi tapeti rivaalitseva kartelli Los Zetase 35 liiget. Enne tapmist lõigati ära ohvrite jäsemed ja kõrvad. Ohvrite kehad heideti tipptunni ajal kiirteele.

El Chapo Sinaloa kartellile suutsid võimud lõpu teha, kuid uus ja veel karmim seltskond hirmutab riiki edasi. El Mencho on varasemate kartelliliidrite vigadest õppinud.